Slider

Szülés utáni regeneráció

Kismedencei izomzat helyreállítása

Kilenc hónapnyi várakozás és a szülés után minden anya alig várja, hogy otthon legyen a gyermekével. Bár az elkövetkező hetekben és hónapokban a csecsemőé a főszerep, az anyáknak saját magukkal is fokozott mértékben törődniük kell – önmaguk, családjuk és nem utolsó sorban a csecsemő érdekében.

Bár vannak könnyebb és nehezebb szülések, a szülés minden esetben trauma az anya szervezetének. A szüléssel együtt járó izomsérülések számos rövid távú és hosszú távú (nem kívánt) hatással járnak. A szülés utáni regeneráció minősége nem csak a közvetlen felépülés gyorsaságát és eredményességét határozza meg, hanem akár évtizedek múlva is kihat az anya egészségére.

Ami a regenerációs időszak hosszát illeti, ezen a téren is le kell számolni a korábban általánosan elfogadott elméletekkel. Bár valóban kiemelt fontosságú az első hat hét, a tapasztalatok mellett most már tudományos kutatások is bizonyítják, hogy hat hónaptól egy évig terjedő időszak szükséges a teljes regenerációhoz.

A szülés hatása a szervezetre

A szülés rendkívül nagy megterhelés a női szervezetnek. A hüvely szülés közben többszörösére tágul, illetve a kismedence izomzata is hasonló táguláson megy keresztül. A szülést követően a medencefenéki izmok regenerálódása általában spontán megtörténik, de az esetek 15-30 %-ában súlyos izomsérülések alakulnak ki, melyek érinthetik a teljes kismedencei izomzatot. A tágulásnak és sérüléseknek rövid és hosszú távú hatásai is vannak.

Rövid távú hatások

Normális lefolyású szülés után a nők negyedénél megjelenik a medencefenék izomzatának nem megfelelő működése: inkontinencia, prolapszus vagy a hüvely lazaságának érzése. Az idősebb korban szülő nők jobban veszélyeztetettek, mint fiatalabb társaik.

  • Inkontinencia – Az inkontinencia akarattól függetlenül jelentkező vizeletvesztés. Mértéke szerint enyhe, középsúlyos és súlyos inkontinenciáról beszélhetünk. Az inkontinenciáról ezen az oldalon tudhat meg még többet.
  • Prolapszus – A kismedencei prolapszus akkor jelentkezik, amikor a kismedencei szerveket (méh, húgyhólyag, végbél) támogató izmok és szövetek meggyengülnek. Ennek eredményeképpen egy vagy több kismedencei szerv elhelyezkedése megváltozik.

A második, illetve további terhesség(ek) és szülés(ek) után a panaszok általában egyre súlyosabbak. Ez visszavezethető arra, hogy a kismedencei izomzat nem regenerálódott megfelelően.

Hosszú távú hatások

Ha a szülés során fellépő izomsérülés hosszabb időn át fennáll, az később nagy eséllyel vezethet az inkontinencia és a prolapszus kiújulásához – általában már súlyosabb formában. Az eredeti izomsérülések hatását ugyanis tovább erősíti a kötőszövetek és az izmok öregedés következtében fellépő gyengülése.

A statisztikák szerint a szülésen átesett nők 50%-nál lép fel prolapszus vagy inkontinencia és a nők közel 11% esik át élete folyamán ezek valamelyikéhez kapcsolódó műtéten. Az ilyen típusú műtétek közel 30%-t legalább még egy alkalommal meg kell ismételni.

Szülés utáni regeneráció

Jelenleg nem ismert olyan módszer, amely jelentősen csökkentené a medencefenéki izomzat terhesség és szülés alatti sérülésének mértékét, az izmok minél teljesebb regenerációjának nincs más alternatívája. Mit tehet Ön a regeneráció elősegítése érdekében?

Kismedencei torna

A gátizom, a medencefenéken elhelyezkedő izmok összessége. Ezek az izmok vesznek részt az ürítésben, a szülésben, a szexualitásban, valamint alátámasztják a kismedencei szerveket. Rendszeres tornáztatásuk jelentős mértékben csökkenti a szülés által jelentett kockázatokat. A témáról bővebben ebben a blogbejegyzésben olvashatnak.

Megfelelő táplálkozás

A szükséges energiaszint fenntartása érdekében szülés után kismértékben növelni kell a napi kalóriabevitelt. Külön figyelmet kell fordítani a fehérje, a kalcium és a vas bevitelének növelésére.

Regenerációt segítő táplálékkiegészítők

Ebben az időszakban különösen nehéz odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. A Babántúl étrend-kiegészítő összetétele úgy került kialakításra, hogy tartalmazza mindazokat a tápanyagokat és nyomelemeket, amelyekre a babának a fejlődéshez az anyának pedig a regenerációhoz szüksége van.

Kapcsolódó termékeink