Komplex kismedence torna az intim egészség védelmében

A gátizom, a medencefenéken elhelyezkedő izmok összessége. Ezek az izmok vesznek részt az ürítésben, a szülésben, a szexualitásban, valamint alátámasztják a kismedencei szerveket. Sajnos a gátizom tornáztatása minden edzés programból kimarad, pedig ugyanolyan harántcsíkolt, edzhető izmokból áll, mint a kar, vagy a hasizom. Ha ezeket a rejtett izmokat nem tornáztatjuk, akkor sorvadásnak indulnak, és kellemetlen intim tünetek jelenhetnek meg. A leggyakoribb panasz, a köhögéskor, tüsszentéskor, szökdeléskor jelentkező vizeletcsepegés, a hüvely tónusának a csökkenése, és a szexuális élet minőségének romlása. Vannak nem érzékelhető elváltozások is, melyeknek sokáig semmi tünetük nincs, és csak akkor okoznak panaszt, ha súlyossá válnak. Ilyen a kismedencei szervek süllyedése, a hólyagsérv, a végdél sérv, a méhsüllyedés és a hüvelyfal süllyedése. Sokan egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során szembesülnek azzal, hogy nincs minden rendben a kismedencéjükben. A statisztikák szerint a nők 40%-a küszködik valamilyen altesti funkciózavarral, ami jelentősen rontja az életminőséget: rányomja a bélyegét a társas kapcsolatokra, a párkapcsolatra és a házaséletre is. A válások egy része az intim kapcsolat megromlásából ered, melynek hátterében a szégyenbetegségnek, és tabunak számító problémák állnak.

Ezek a problémák jó része a kismedencében lévő izmok megerősítésével elkerülhető lenne, ha nem hagynánk, hogy a medencefenék izmai elgyengüljenek. A legfontosabb a megelőzés, hogy ne akkor kapjunk észbe, amikor már a gátizom meggyengüléséből adódó tünetek megjelennek. Kívánatos lenne a gyakorlatok szülés előtti elsajátítása, ugyanis tudományos kutatások bizonyítják, hogy ha még a szülés előtt elkezdjük a gátizom megerősítését, akkor szülés után kevésbé alakulnak ki kellemetlen intim tünetek. De ha már kialakult a probléma, akkor is sokat tehetünk a rendszeres napi tornával a tünetek enyhítéséért.

Fontos, hogy ne csak a gáton lévő izmokat eddzük, hanem az azzal szoros kapcsolatban lévő mélyhasizmokat is, amik a medence helyes tartásában is részt vesznek. Ha a medencénk nem jó helyzetben van, a has elődomborodik, a kismedencei szervek is rossz helyzetben vannak, ami fokozza azok süllyedésének, és az inkontinencia kialakulásának kockázatát. Ezért fontos a kismedencei izmok komplex megerősítése. Az új módszert funkcionális gátizom tornának, vagy kismedence tornának hívják, ami a Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás szakmai követelményeinek is megfelel és kórházi körülmények között is tesztelték. A gyakorlatok helyes elsajátításához egy tanfolyam elvégzése szükséges, melyről bővebben a www.intimtreningdebrecen.hu oldalon olvashat.

Szerző: Koncz Judit
Egészségfejlesztési szakember MSc.