A kutatás során randomizált klinikai vizsgálat keretében sikerült kimutatni a vizsgált posztnatális étrendkiegészítő kedvező hatásának szerepét a medencefenék izomzatának szülést követő regenerálásában.

A Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája új, kismamáknak szóló kutatási programot indított 2018 márciusában. A „Babántúl program” célja az volt, hogy felhívja a várandós nők figyelmét a szülés utáni regeneráció
fontosságára.
A szülés rendkívül nagy megterhelés a női szervezetnek. Hüvelyi szülés folyamán igen gyakran sérül valamilyen mértékben a medencefenék izomzata, mely sérülések akár súlyosak is lehetnek.
Jelenleg nem ismert olyan módszer, amely jelentősen csökkentené a medencefenéki izomzat terhesség és szülés alatti sérülésének mértékét. Ezenkívül jelenleg nem ismert semmilyen táplálékkiegészítő vagy gyógyszeres kezelés, amely segíthet a medence károsodott izmainak felépülésében vagy funkciójának javításában. A kutatók ezen a helyzeten kívántak változtatni, azzal a kifejezett céllal, hogy minél jobban elősegítsék a kismedence izmainak eredeti állapothoz közelítő visszaállását.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársai azt vizsgálták, hogy egy speciális összetételű étrendkiegészítő adagolásával elősegíthető-e az említett izomsérülésekből történő regeneráció. Az étrendkiegészítő olyan összetevőket tartalmazott, amelyek egyrészt célzottan az izomsérülések helyreállítását segítik elő a szülést követő 6 hétben. Az Omega-3 zsírsavak, a leucin (esszenciális aminosav) és a cink egyedi kombinációja mellett az étrendkiegészítő tartalmazta egy szoptatás alatt szedhető multivitamin készítmény összetevőit is.
A vizsgálatba a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán szült kismamákat vonták be, akiknek ez volt az első szülése. Minden kismama egy vitamin csomagot kapott. A randomizált klinikai vizsgálatban a terápiában részesülő csoport a szülés után azonnal megkezdte a speciális étrendkiegészítő szedését, melyet 6 héten keresztül minden nap be kellett venni. A kontroll csoport tagjai általános prenatális multivitamint szedtek.
A hatodik hét elteltével a résztvevőket kontrol vizsgálatra hívták és vizsgálták a hüvelyi szülésen átesett nők hüvelyi izomerejét és rugalmasságát, a kismedencei izmok regenerálódását, mind a kezelésen átesett nők, mind a kontrollcsoport esetén. Ehhez a legmodernebb vizsgálati eszközöket használták, perineometert és nőgyógyászati transzpareinalis ultrahang készüléket.
Az eredmények alapján a kutatók jó hírrel szolgálnak a leendő kismamáknak; ugyanis a szülés utáni időszakra speciálisan összeállított étrendkiegészítő bizonyítottan segíti a kismedencei funkciók helyreállását. Azon nők körében, akik a terápiás csoportba kerültek és naponta szedték a táplálék kiegészítőt, 6 héttel a szülésük után kisebb eséllyel mértek gyenge hüvelyi szorítóerőt, ritkábban volt izomsérülés és ritkábban tapasztaltak zavaró panaszokat azokhoz képest, akik csak a prenatális vitaminkészítményt kapták.
„A Babántúl program üzenete, hogy a szülést követő 6 hét kritikus az anyai szervezet felépülése szempontjából, a megfelelő felépülés javítja az életminőséget és megelőz számos későbbi nőgyógyászati problémát.” – mondta Prof. Dr. Póka Róbert a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.
Prof. Dr. Takács Péter kutatásvezető még hozzátette, hogy „A szülést követő 6 hét egy soha vissza nem térő alkalom a kismamák életében a megfelelő regenerációra. Megfelelő segítséggel javulhat a kismedencei izmok regenerációja, kisebb lesz az inkontinencia, a kismedencei süllyedéses kórképek és a szexuális problémák kialakulásának esélye.”
A most záruló klinikai kutatás világszínvonalat képvisel, hiszen a készítmény egyedi összetételével világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használták a klinika orvosai.
A kutatásról és az eredményekről a kutatócsoport tagjai számoltak be a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján tartott sajtótájékoztatón.

A BABÁNTÚL étrend-kiegészítő klinikai kutatási eredményeinek összefoglalóját itt olvashatja el.