A gyermekszülés óriási teljesítmény. Minden anya emlékszik arra, hogy milyen kihívást jelent a szülés utáni fizikai és lelki felépülés, miközben az újszülöttnek is éjjel-nappal van szüksége van az anyára.

Az egészségügyi rendszer az újszülött érkezését követő hat hét múlva befejezettnek tekinti az anya gondozását.

Ezzel szemben az anyák többsége egyetért azzal, hogy az első hat hét messze nem elegendő a teljes felépüléshez. Az alábbiakban bemutatunk három olyan kutatást, amelynek témája a szülés utáni regeneráció és az ehhez szükséges időtartam volt és amelyek hasonló következtetésekre jutottak.
Az angliai Salford Egyetemen készült 2012-es tanulmány szerint az anyáknak legalább egy év szükséges a teljes felépüléshez a szülés után. Dr. Julie Wray, a tanulmány vezetõ kutatója minden részt vevő nővel háromszor készített mélyinterjút: két-három héttel a szülést követõen, három hónappal később, végül hat-hét hónappal a szülés után. Az interjúk során arra volt kíváncsi, hogyan is érzékelik és értékelik a nők a szülés utáni regeneráció folyamatát. A kutatások eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy a hat hetes regeneráció nagyon távol áll a valóságtól és ehhez illeszkedniük kellene a kapcsolódó szolgáltatásoknak is.
Egy, a Michigan Egyetemen végzett klinikai vizsgálat – amelybe 68 nő került bevonásra – eredménye alapján a medencefenék regenerációja akár nyolc hónapnál is több időt vehet igénybe. A vizsgálat során minden nő medencéjéről két MRI felvételt készítettek, az egyiket szülés után hét héttel, a másikat a szülés után nyolc hónappal. Néhány vizsgált paraméter jelentős javulást mutatott (pl. a duzzanat mértékének csökkenése), medencefenék teljes regenerációja azonban a legtöbb esetben még nem következett be.
Egy 2000-ben publikált ausztrál tanulmány a szülés utáni fizikai regeneráció és a depresszió kapcsolatát vizsgálta. A tanulmány megállapította, hogy a nők egy része még a születéstől számított hat-hét hónappal is szenved az alábbiaktól: kimerültség, hátfájás, inkontinencia, szexuális problémák, emésztési problémák és a perinális fájdalom. A tanulmány eredményei egyértelmű kapcsolatot mutatott ki az anya érzelmi egészsége és fizikai regenerációja között. ajánlása szerint az egészségügyi kontrollvizsgálatoknak legalább a szülést követő egy éven át rendszereseknek kellene lenniük.

Szerző: Prof. Dr. Takács Péter

A cikkben hivatkozott tanulmányok (angol nyelven) megtekinthetők az alábbi hivatkozásokon: