Hogyan lehet megoldást találni az évek óta tartó, krónikus nőgyógyászati fertőzésekre?
Prof. Dr. Takács Péter nemzetközileg elismert orvos-kutató, szülész-nőgyógyász professzor, a Fempharma szakmai irányítója foglalja össze a nőgyógyászati, hugyúti fertőzések leggyakoribb okait.

 

Nőgyógyászati és urológiai fertőzésekről általánosságban

Az előbb említett fertőzéseket két kategóriába lehet sorolni. Leggyakoribbak a hüvelyt érintő fertőzések (vaginitis). Ha a fertőzés a hüvelyről áttevődik a belsőbb területekre (méhtest, méhüreg), akkor ezek a területek is gyulladásba eshetnek, ekkor már endometritisről beszélünk. A gyulladás továbbterjedhet a petevezetékekre és a petefészekre is, súlyos esetben pedig a teljes kismedencei gyulladás is kialakulhat (PID – Pelvic Inflammatory Disease), aminek következtében meddőség is kialakulhat. A fertőzések legnagyobb része a hüvelyből indul ki, így a kezdődő jeleket nagyon komolyan kell venni. A leggyakoribb hüvelyi fertőzésekért általában a gombás fertőzések a felelősek, ilyen például a Candida törzs.

Mik a gombás fertőzés tünetei?

A gombás eredetű fertőzés leggyakoribb tünete a fehér, tejszerű, darabos hüvelyváladék folyása, amely sok esetben viszkető, égő érzéssel jár együtt (főleg vizelet ürítéskor). A hüvelyflóra természetes egyensúlyának felbomlásakor alakul ki. A hüvelyflóra egyensúlyáért a laktobacillusok felelnek, amelyek az egészséges hüvelyflóra esetében enyhén savas környezetet tartanak fennt. A kiegyensúlyozott hüvelyflóra elengedhetetlen az egészséges hüvely számára. A kényes egyensúly felborulása során (például antibiotikum kúra esetén) más baktériumok, vagy gombák is elszaporodhatnak. A fertőzést más ok is előidézheti, például menstruáció ideje alatt hosszabb ideig alkalmazott tampon. A hüvely hatékony öntisztító mechanizmusát könnyű felborítani, mert a tampon a menstruációs vérrel együtt a hüvelyben megtalálható hüvelyváladékot is magába szívja, megnehezítve az öntisztítást és a pH szabályozást.

Hogyan kezeljük a kialakult gombás eredetű megbetegedéseket?

A gombás hüvelyi fertőzéseket általában valamilyen gombaellenes szerrel, szájon át, vagy helyi kezeléssel lehet orvosolni. Előfordulhat a szexuális partnereknél is kellemetlen tünet, mint például a viszkető, piros nemi szerv, és annak területei. Ilyenkor a partnert is kezelni kell a gombás fertőzést követően.

Mi történik, ha a gombás fertőzés hosszabb idő óta áll fennt?

Az esetek többségében ilyenkor valamilyen más, elhúzódó betegség áll a háttérben, amely közvetve felelős a gombás fertőzés kialakulásáért, pl. cukorbetegség, vagy HIV fertőzés.
Ha folyamatosan kiújuló gombás fertőzésről van szó, érdemes kinyomozni a tünetek eredeti forrását, megszüntetve ezzel a tünetegyüttest.

Mi okozhat még hugyúti fertőzést?

A hüvelyi fertőzések másik gyakori okozója a bakteriális vaginózis, amely a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felbomlásakor alakul ki. Ilyenkor a hüvelyflóra egyensúlyában az egyik legfontosabb szerepet betöltő lactobacillusok előfordulási gyakorisága jelentősen lecsökken. A szokásostól eltérő, szürkés, világos hüvelyváladék, valamint erős halszag jellemzi.