A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amely a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felbomlásakor alakul ki. A “rossz” baktériumok túlsúlyba kerülnek, miközben a hüvelyflóra egyensúlyában az egyik legfontosabb szerepet betöltő lactobacillusok előfordulási gyakorisága jelentősen csökken. A betegséget komolyan kell venni! Terhesség alatt különösen, hiszen növelheti a vetélés és a koraszülés kockázatait is. Emellett a bakteriális vaginózis összefüggésbe hozható a méheltávolítás utáni csontinfekció kialakulásával is, társuló tünetként pedig jelentkezhet hüvelyszárazság. Fontos azonnal orvoshoz fordulni, megelőzve a további szövődmények kialakulását.

 

Első lépés, a betegség diagnosztizálása

A szokásostól eltérő (tejszerű, sűrű, darabos) karakterisztikus odorral rendelkező váladék, kellemetlen szag, viszkető, égő érzés fennállása esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Miből áll a vizsgálat?

A vizsgálatba beletartozik a külső nemi szervek vizsgálata, hüvely és méhnyak váladék vizsgálat, majd kenet vételezés. A másik diagnosztikai módszer az Amin-teszt: ez kálium-hidroxid oldat hozzáadását jelenti a hüvelyváladékhoz, melynek hatására a kellemetlen halszag még intenzívebbé válik.

A bakteriális vaginózis kezelése

Az immunrendszer védekező mechanizmusának köszönhetően a fertőzések harmadát általában orvosi kezelés nélkül is legyőzi a szervezet. Ha azonban az említett tünetek nem múlnak el pár napon belül, akkor szükséges a megfelelő terápiás kezelés a gyógyuláshoz, kiváltképp, ha terhesség ideje alatt alakult ki a fertőzés.
A bakteriális vaginózis kezelésekor a két leghatékonyabb (és leggyakoribb) antibiotikum a metronidazol és clindamycin. Utóbbi esetében fontos megemlítenünk, hogy clindamycin hatóanyagú krémek és kúpok használata a következő pár napban gyengítheti a latex óvszerek és pesszáriumok anyagát.

Gyógyulás a betegség után

Az antibiotikumos kezelés során sajnos nem csak a fertőző baktériumok pusztulnak el, hanem a jótékony hatású hüvelyflóra egyensúlya is felborul, amely felülfertőződéshez vezethet; pl. gombás fertőzéshez, vagy kiújuló bakteriális vaginózishoz. Ezért fontos szerepe van a gyógyulásban a prebiotikumoknak, és a természetes összetevőkkel rendelkező termékeknek. Ezek olyan hüvelykrémek és tejsavtartalmú készítmények, melyek kedvező pH-t teremtenek a tejsavtermelő baktériumok szaporodásához és segítenek a hüvely megfelelő pH értékének a visszaállításában. A JUVIA tejsav tartalma elősegíti a hüvely természetes egyensúlyának fenntartását, helyreállítását és támogatja a hüvelyi pH egyensúlyt. A JUVIA beállított pH értéke megegyezik a hüvely természetes pH értékével, emellett segíti a hüvely természetes folyamatait és tisztulását.