A menopauza egy állapot, amellyel élete során minden nő találkozik. Az addig rendszeresen jelentkező menstruációk egyre ritkábban fordulnak elő, majd teljesen megszűnnek. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation) szerint a menopauza állapota akkor tekinthető befejezettnek, ha a menstruáció 12 egymást követő hónapon keresztül nem jelentkezik. A menopauzával járhatnak kellemetlen tünetek (például hőhullámok, hüvelyszárazság), de lehet teljesen problémamentes is. Egy biztos: Mindenki máshogy éli meg a változókort.

 

Mi is a menopauza, mikor kezdődik a változókor?

A menopauza egy állapot, amellyel élete során minden nő találkozik. Az addig rendszeresen jelentkező menstruációk egyre ritkábban fordulnak elő, majd teljesen megszűnnek. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation) szerint a menopauza állapota akkor tekinthető befejezettnek, ha a menstruáció 12 egymást követő hónapon keresztül nem jelentkezik. A menopauzával járhatnak kellemetlen tünetek, de lehet teljesen problémamentes is. Ez teljesen egyénfüggő, mindenki máshogy éli meg a változókort.

A biológiai óra

A menstruáció szabályozásában két hormon vesz részt, az ösztrogén és a progeszteron, amelyeket a petefészek és a méhlepény termel. A menstruációs ciklus kezdetén az ösztrogén szintjének emelkedése szabályozza a petesejtek érését és távozását a petefészekből (ez az ovuláció). Ezzel párhuzamosan a méh nyálkahártyája megvastagszik.  A petesejt – amennyiben nem történik megtermékenyülés – felszívódik, a két hormon szintje csökken, aminek hatására a méh nyálkahártyája leválik, a menstruáció során pedig távozik a szervezetből.

A nők ováriumában már újszülött korban megtalálható az 1-2 millió petesejt. Új petesejtek már nem képződnek a születés után. Pubertás korra ez a szám nagyjából 300.000-re redukálódik, a menopauza idejére pedig teljesen elfogynak.

Bizonyos sebészeti beavatkozások és orvosi kezelések meggyorsíthatják a menopauza folyamatát: kemoterápia, kétoldali petefészek eltávolítás, méheltávolítás.

Perimenopauza – Mikor kezdődik?

Nincs standard módszer a menopauza kezdetének megállapítására, amely inkább egy fokozatos változás, mintsem egy hirtelen folyamat. Ezt az átmeneti időszakot hívják perimenopauzális stádiumnak, a menopauza pedig afféle “mérföldkő”, jelölve az utolsó menstruáció óta eltelt 12 hónapot. Perimenopauza alatt például még mindig lehetséges a terhesség, hiszen még mindig vannak kilökődő petesejtek.

 

A menstruáció gyakorisága a perimenopauza szakaszaiban

A menstruáció gyakorisága a perimenopauza ideje alatt

Mik a menopauza tünetei, korai jelei?

Minden nő máshogy éli meg a menopauzát. Egyes nők számára a menopauza természetes folyamata nehézségek nélkül lezajlik, míg másoknál ez az átmeneti állapot sajnos együtt jár kellemetlen tünetekkel, megnehezítve a mindennapokat.

A változókorban a petefészkek ösztrogéntermelése lecsökken, amely az egész urogenitális rendszerben változást indít el.

 

  • Változás állhat be a menstruáció hosszában, intenzitásában és két menstruáció között eltelt időben.
  • A menopauza okozhat hőhullámokat is, amelyek teljesen eltérőek lehetnek egyénenként érzetben, intenzitásban és időtartamban: Jellemzően az arc, nyak, mellkas, hát, kar területén érezhető rövid, kellemetlen hőhatás, a fokozott vérarámlás miatt a bőr felülete pedig kipirosodik, átlagosan 1 percig tart egy ilyen hőhullám, amelyet követhet verejtékezés és hidegrázás. Az intenzív éjszakai hőhullámok okozhatnak alvászavart is.
  • Szexuális problémák. A változókorban a petefészek ösztrogéntermelése lecsökken, a menopauza leggyakoribb és legkellemetlenebb tünete a hüvelyszárazság, irritáció, amelynek hátterében a vulvovaginális atrófia áll, melynek következtében a hüvelyhám megvastagodik, veszít rugalmasságából és nedvességéből, amely fájdalmas szexuális együttléthez vezethet.

 

A hüvelyszárazság jelei és tünetei

A vaginális atrófia (hüvelyszárazság) nem más, mint a hüvelyfal megvastagodása, melynek hatására a hüvely veszít a rugalmasságából, és a hüvely belső hámja szárazabbá válik.

Az ebből eredő égő, viszkető érzés a hüvelyben, a hüvely gyulladt érzete, valamint a fájdalmas szexuális együttlét mind a hüvelyszárazság jele.

Hormonváltozás, nem csak változókorban

A hüvelyszárazság oka leggyakrabban a menopauza és a menopauzával járó ösztrogénszint-csökkenés, azonban ez nem csak a változókorhoz köthető: Előfordulhat, hogy az ösztrogénszint csökkenése valamilyen betegség mellékehatásaként, vagy műtét következményeként jelentkezik.

Menopauza előtt az ösztrogén legnagyobb hányadát a petefészek termeli, amely sajnos elősegíti a hormon receptor pozitív emlő karcinóma növekedését is. A test ösztrogénszintjének csökkentése egyúttal csökkenti a hormon receptor pozitív emlőrák kialakulásának és visszatérésének esélyét. Az ovárium eltávolítása csökkentheti a mellrák kockázatát, ami főleg olyan nők esetében lehet fontos, akiknél a BRCA mutáció vizsgálat kimutatta a mellrákra való hajlamot.

Ez a műtéti beavatkozás a kétoldali petefészek eltávolítás, amelyhez társulhat kemoterápiás kezelés, sugárkezelés, hormonkezelés. Daganatos megbetegedések kockázata miatt ilyen esetekben ösztrogénpótló kezelések és ösztrogén tartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt.

Tabu, amiről még mindig keveset beszélünk

A hüvelyszárazság sajnos rengeteg nőt érint, amit komolyan kell venni. Nem elég az állandó hüvelyi diszkomfortérzet elviselése, a libidó csökkenése. A fájdalmas szex negatív hatása próba elé állítja még a legharmonikusabb párkapcsolatokat is. A téma intim jellege miatt azonban sokan nem beszélnek erről a kellemetlen állapotról és még kevesebben fordulnak orvoshoz. Azonban fontos tudni, hogy létezik megoldás a hüvelyszárazság kezelésére, nem kell elfogadni ezt az állapotot és csendben szenvedni! Ráadásul a menstruáció megszűnése nem kell, hogy egyenlő legyen a szexuális élet végével!

A JUVIA intim hidratáló gél hormonmentes megoldást biztosít a hüvelyszárazság kezelésére, folyamatos hidratációt biztosítva, amelyet a vagina öregedésével együttjáró kellemetlen tünetek enyhítésére fejlesztettünk ki.

Tudjon meg többet a JUVIA hüvelygélről, amely megoldást jelenthet a hüvelyszárazságra!

Slider