A hüvelyi diszkomfortérzetnek számos oka lehet, a hosszú lista a hüvely kellemetlen szagától az alhasi fájdalmakig terjed. Ezek közül néhány tünet ártalmatlan, vagy egészen kis probléma előjele, azonban vannak olyan jelek, amiket nagyon komolyan kell venni.

 

Változások a hüvelyváladékban

Maga a hüvelyfolyás teljesen természetes. Normális esetben a váladék áttetsző, fehéres-sárgás színű, az állagát és sűrűségét különböző faktorok befolyásolhatják, például a menstruációs ciklus, terhesség, vagy a szexuális együttlét. A hirtelen változás az eddig megszokott hüvelyváladéknál (például sűrűbb, túróhoz hasonló állag, kellemetlen szag) azonban egy esetleges fertőzés jele lehet, ebben az esetben mindenképpen ajánljuk az orvosi kivizsgálást.

Kellemetlen szagok

Bár az igaz, hogy minden hüvelynek egyedi illata van, a megváltozott, kellemetlen szag is adhat okot az orvosi vizsgálatra. A karakterisztikus, halszagú odor a bakteriális vaginózis jele lehet, amelyet kezelni kell.

Égő, viszkető érzés

A hüvelyben égő, viszkető érzés jelentkezhet valamilyen fertőzés tüneteként, például bakteriális vaginózis, vagy candida fertőzés esetén, de a viszkető érzés kiváltó oka lehet irritáció, vagy allergiás reakció is (melyet okozhat pl. óvszer, vagy intim mosakodógél). Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni és tisztázni, hogy mi áll a probléma mögött. Az égő érzés – hasonlóan a viszkető érzéshez – éppúgy utalhat fertőzésre, mint egy esetleges irritációra.

Hüvelyi fájdalom

Többféle hüvelyi fájdalmat kategorizálhatunk. A fájdalmas, szúró vizeletürítést húgyúti vagy hüvelyi fertőzés okozhatja. Ha a fájdalom szexuális együttlét alatt jelentkezik, az szintén lehet fertőzés jele, s bár endometriózisra is utalhat, a leggyakoribb ok ilyenkor a hüvelyszárazság. Hüvelyszárazság leggyakrabban a változó korban érinti a nőket, amikor az ösztrogénszint alacsony, aminek következtében a hüvely veszít a rugalmasságából és csökken a hüvelyváladék-termelése is. Emiatt a közösülés fájdalommal és sérüléssel is járhat. A hüvelyszárazság tüneteire biztosít hormonmentes megoldást JUVIA hüvelyhidratáló gél. A JUVIA hosszabb ideig történő használata egyaránt segít a hüvelyszárazság okozta panaszok enyhítésében, valamint síkosítóként is kiválóan alkalmazható.

Slider