A tampon használata diszkrét és szabadságot biztosít az aktív tevékenységekhez. Nem csoda hogy a nők többsége ezt választja a menstruáció ideje alatt.

Jelenleg nincs olyan tanulmány vagy tudományos bizonyíték, amely alapján a tamponok egészségkárosító hatását egyértelműen kijelenthetnénk.
A tamponokat általában pamut és műselyem kombinációjából állítják elő. Ezen felül szintetikus anyagok és vegyszerek hozzáadásával pedig a nedvszívó képességüket növelhetik a gyártók. Az irritáció csökkentését szem előtt tartva érdemes olyan tampont használni, amely nem tartalmaz műselymet, illatanyagokat, vagy más, nedvszívást fokozó szintetikus anyagokat.

Milyen sűrűn kell cserélni?

A hüvely hatékony öntisztító mechanizmussal rendelkezik. Az egészséges hüvely mikroorganizmusok és a hüvelyváladék segítségével képes fenntartani egy olyan rendszert, amely szabályozza a kémhatást, ezáltal pedig megakadályozza a káros baktériumok túlszaporodását.

A menstruáció ideje alatt a szervezet ugyanúgy törekszik erre az egyensúlyra. A tamponok a menstruációs vérrel együtt a hüvelyben található hüvelyváladékot is magukba szívják, megnehezítve a hüvely természetes öntisztítását és pH szabályozását, amely növeli a fertőzésveszélyt. Érdemes 3-4 óránként cserélni a tampont, valamint alvás előtt, és a reggeli ébredéskor.

A megfelelő tampon kiválasztása

Fontos olyan nedvszívó képességű tampont kiválasztani, amely igazodik a menstruáció intenzitásához. Túl erős nedvszívó képességgel rendelkező tampon hosszabb idejű használa táptalajt adhat a baktériumoknak, és fertőzéshez vezethet.

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (Toxic shock syndrome, TSS) következtében bakteriális méreganyagok szaporodnak el a szervezetben.

A szindrómát a Staphylococcus aureus és Streptococcus pyogenes baktériumok gyors felszaporodása okozza, amely a véráramba kerülve számos mérget termelve alakul ki ez az igen komoly betegség: Hirtelen jelentkező magas láz, hányás, hasmenés, szédülés, izomfájdalom. Ha észleljük valamelyik tünetet a tampon használatakor, akkor mihamarabb távolítsuk el a tampont és azonnal forduljunk orvoshoz!

A tamponok okozhatnak toxikus sokkot?

Érdemes leszögezni, hogy a tampon használat nem okoz TSS-t, azonban növelheti az esélyét. A ‘80-as években rengeteg aggály merült fel a tamponok használatát illetően, ugyanis az Egyesült Államokban ebben az időszakban találtak összefüggést a TSS kialakulása és az akkoriban használatos, nagyon erős nedvszívó képességgel rendelkező tamponok között. A gyártók termékfejlesztéseinek köszönhetően a betegség kialakulásának kockázata ma már igen alacsony.

A tampon rendeltetésszerű használatához hozzátartozik a tamponok folyamatos cseréje, amely szintén csökkenti a fertőzés veszélyeit.