Rossz higiéniai szokásokkal könnyedén felboríthatjuk a hüvelyflóra egyensúlyát, arról nem is beszélve, hogy sok nő úgy véli: minél több tisztálkodó szert használunk, annál jobb. Ez a hozzáállás azonban sokszor többet árt, mint használ. Pár alapelv betartása segíthet a megfelelő intim higiénia elérésében és fenntartásában.

Szervezetünk védekező mechanizmusa

Testünk éjjel-nappal azon fáradozik, hogy a folyamatait precízen összehangolja a természetes egyensúly fenntartása érdekében. Ez az oka annak, hogy a hüvely több millió baktérium számára biztosít tökéletes környezetet, harmóniában élve a szervezetünkkel. Ez az “együttélés” számunkra is és a baktériumok számára is előnyös.

Ez a jótékony állapot mindaddig fent is marad, amíg ezeknek a jó baktériumoknak az egyensúlya fel nem borul, melynek következtében túlszaporodnak a káros baktériumok. A baktérium túlnövekedés következtében kialakuló fertőzés (mint például a bakteriális vaginózis) kóros hüvelyfolyás, kellemetlen szag, égető, viszkető érzés, irritáció és más, kellemetlen tünetek formájában nyilvánulhat meg.

Csak finoman!

Fontos észben tartani, hogy az intim területeken található bőr sok esetben vékonyabb, és érzékenyebb is, mint testünk más részein. Bőrünk legfontosabb védelmi vonala a felszín, melyet sajnos könnyedén károsíthatunk, ha nem megfelelő szereket alkalmazunk, vagy túlzottan, a szükségesnél nagyobb gyakoriságban tisztítjuk az intim területeket. Ilyenkor olaj a tűzre egy erős hatású mosakodószer, szappan, irritációt kiváltó összetevőkkel, vagy a túl erős dörzsölés. Ezért lehetséges az, hogy ilyen esetekben nő az intim fertőzések kockázata.

Intim higiénia: Mit ajánlunk és mit nem?

Naponta egyszer tisztítani az intim területeket:
Langyos víz, természetes összetevővel rendelkező intim mosakodógél.
Szappan használata:
A szappan alkáli só, tehát lúgos kémhatású, ennélfogva hatékony a bőr felületén lévő kárvetők ellen, azonban az érzékenyebb intim területeken már nem javasolt az alkalmazása.
Érdemes olyan intim tisztálkodó gélt.
Bőrnyugtató krém használata a szőrtelenítés után:
Borotválkozás, vax, szőrtelenítő krém? Legyen szó bármilyen módszerről, mindig érdemes gondoskodni a természetes bőrnyugtató termékekről és a hidratálásról is a procedúra után, hogy elébe menjünk a bőrirritációnak. Az intim területek bőr irritációit segít csökkenteni a PROTECTA védőkrém.
Parfüm, hogy jobb illata legyen az intim területeknek:
Minden hüvelynek saját, egyedi illata van. Alap esetben nem kellene kellemetlen szagot árasztania, hacsak nincs valamilyen rendellenesség. Az erős, karakterisztikus illat valamilyen fertőzés jele is lehet. A kellemetlen szagok parfümmel való elfedése egyáltalán nem célravezető megoldás!
Törlési irány: Előről hátrafelé.
Ne könnyítsük meg a baktériumok dolgát azzal, hogy a végbél felől a hüvely felé tereljük őket, valamint érdemes illatanyag-mentes papírt használni, hogy elkerüljük az irritációt.