Egyéb

Terhes vitaminok szülés előtt és után

A megfelelő táplálkozás biztosítása a terhesség ideje alatt és a szülés után – mind az anya, mind a születendő csecsemő egészségének szempontjából is – kiemelten fontos. A megfelelő tápanyagok hiánya fejlődési rendellenességeket, szellemi visszamaradottságot és koraszülést is eredményezhet.

 

Melyek azok a tápanyagok és vitaminok amelyekre kiemelten szükségünk van?

Folsav: A folsavra a szervezet minden sejtjének szüksége van az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. Segít megelőzni az agyhoz és a gerinchez kapcsolódó születési rendellenességeket.

D Vitamin: Szerepet játszik a csontok egészségében, de általánosan is az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Kalcium: A kalcium támogatja a magzati csontfejlődést és egyben védi az anyát a szülés közbeni csontvesztéstől. Ezen kívül támogatja a keringési rendszer és az idegrendszer működését.

Vas: A vasszükséglet megnövekszik a terhesség ideje alatt. A vas szükséges a magzat és a placenta növekedéséhez, valamint a vörösvérsejtek oxigénszállításának növekvő igényének kielégítéséhez. A vas hiánya a terhesség alatti vérszegénység elsődleges oka..

Jód: A jód szükséges az anyai pajzsmirigy hormon termeléséhez,ami elengedhetetlen az egészséges magzati agy támogatása szempontjából. A jódhiány visszafordíthatatlan agykárosodáshoz, vetéléshez, és születési rendellenességekhez vezethet.

 

Milyen formában érdemes magunkhoz venni ezeket a tápanyagokat és vitaminokat?

Ennek a kérdésnek a helyes megválaszolása nem is olyan könnyű. A terhes vitaminok erőteljes marketing üzenetei nagy hatással vannak a legtöbb nőre, aki a legjobbat szeretné nyújtani magzatának. De valójában mennyire van szükség a komplex multivitamin tablettákhoz hasonló terhes vitaminokra?

Abban minden szakember egyetért, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend a legfontosabb a várandós nő és a magzat egészsége szempontjából. A legfrissebb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb terhes vitamin nincs hatással a születési rendellenességek kockázataira. A folsavon és (különösen télen) a D-vitaminon kívül egy egészséges terhes nő minden szükségletét fedezi a megfelelő táplálkozás.

Ez nem azt jelenti, hogy a terhes vitaminok mindenki számára feleslegesek. Aki valamilyen okból nem tud vagy nem képes egészségesen étkezni – ennek a forrása lehet a megszokás, a terhességgel járó étvágytalanság vagy a rosszullétek – az a terhes vitaminok segítségével részben pótolhatja a fellépő hiányosságokat.

 

Mi a helyzet a szülés után?

A szoptatás ideje alatt a táplálkozási követelmények hasonlóak a terhességhez, a szakemberek leggyakrabban azt javasolják, hogy kövessék a terhesség alatt megszokott kiegyensúlyozott étrendet. A szoptatós nők kalóriaszükséglete ugyanakkor 200 kalóriával megnövekszik a terhesség időszakhoz képest és fontos, hogy ez a többlet tápláló ételekből származzon. A terhes vitaminok hasonló szerepet töltenek be, mint a szülés előtt.

A nőgyógyászok figyelme az elmúlt években egyre inkább egy korábban nem túl hangsúlyos terület, a szülés közben sérült izmok regenerációja felé fordult. Ezek a sérülések nem fenyegetik a gyermek egészségét, de az anyáét annál inkább. A kismedencei izmok sérüléséről valamint azok rövid és hosszú távú jelentőségéről bővebben a alábbi oldalon olvashat: https://babantul.hu/