Egyéb

A változókorról férfiaknak

A változókor nehéz időszak lehet a nő életében. A hormonszint változása lelkileg és fizikailag is befolyásolja a szervezetet. Bár ezt az időszakot minden nő másképp éli meg, a tapasztalt változások komoly nehézségeket eredményezhetnek. Ennek egyik legfőbb oka a felkészületlenség. Mivel a menopauza témája annak bekövetkezéséig jórészt tabu, megjelenése a nőket is meglepetésként éri. Ha pedig a nők egy része maga sem érti, hogy mi történik velük a változókorban, akkor vajon mit várhatunk el a férfiaktól? Az alábbi tíz pontban összefoglaljuk azt, hogy mit tehetnek a férfiak a harmónia megmaradása és a változókor megkönnyítése érdekében.

1. Nézzen utána a témának: minél jobban képben van arról, hogy mit él át a partnere, annál könnyebb lesz megértenie a változókort. Még ha nem is tudja átélni az érzéseket – ahogy a változókorban levő nő sem tudja átélni, hogy mit érez a másik fél – az okok és következmények kölcsönös ismerete a megértés és a támogatás alapja. Sok nő érzi elveszettnek és magányosnak magát ebben az életszakaszban, ezért az Ön szeretete és támogatása fontosabb, mint valaha.

2. Kerülje a nyomásgyakorlást amennyire lehet: ez az időszak nem feltétlenül a legjobb a nagy döntések meghozatalára. Próbálja meg nem feltenni az ilyen típusú kérdéseket: „Mikor lesz vége ennek?” vagy „Meddig tart még?”. Egyrészt ez nem segíti a helyzetet, másrészt erre a partnere sem tud válaszolni, nem csak Ön. A menopauza az első tünet megjelenésétől az utolsó eltűnéséig átlagosan négy-nyolc évig tart, de az egyes esetek az átlagtól jelentősen eltérhetnek. Legyen a partnere mellett, hogy támogatást tudjon nyújtani, egy ölelés (kivéve hőhullám idején!) vagy bármilyen apró figyelmesség csodákra lehet képes. Az egyszerű dolgok is óriási segítséget jelenthetnek ha valaki éppen maga alatt van.

3. Kérdezze meg tőle, mire van szüksége: nem könnyű kitalálni, hogy mire van szüksége partnerének, amikor fizikai és érzelmi nehézségeket él át egyszerre. Ez még akkor is igaz lehet, ha egyébként nagyon közel állnak egymáshoz. Ne próbáljon gondolatolvasó lenni, inkább kérdezzen (finoman és óvatosan).

4. Fogadja el a hallgatást: a változókor sok esetben az önreflexió időszaka is. A hallgatás nem azt jelenti, hogy partnere ki szeretné zárni Önt, még ha ez esetleg nagyon is úgy tűnik. Nagyon sok nő próbálja ekkor megtalálni a régi önmagát és ez ritkán megy könnyedén – sokszor nem is sikerül.

5. Próbáljon higgadtan reagálni az erőteljes érzelmi megnyilvánulásokra is: nyilván ezt könnyebb mondani mint megtenni. Ugyanakkor fontos megértenie, hogy az ingadozó ösztrogénszint erős hatással van az idegsejtekre és az érzelmekre is. Ha kell, vegyen egy nagy levegőt és ne ugorjon be egy vitába. Az érzelemkitörés hamarosan el fog múlni.

6. Vegye rá partnerét, hogy keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát a tünetekkel kapcsolatban: akár fel is ajánlhatja, hogy vele tart. Bizonyos nők számára már az időpontkérés is lelki terhet jelent ebben a bizonytalan állapotban. Óriási segítséget jelenthet, ha ezt a lépést nem egyedül kell megtenni. Márpedig érdemes: a tünetek nagy része visszaszorítható és kezelhető.

7. Fogadja el, hogy az eltervezett programok nem mindig valósulnak meg: sok nő küzd önbizalomhiánnyal a változókorban és ha ez ráadásul fáradtsággal párosul, akkor partnere a társas összejövetelek helyett valószínűleg sokkal jobban vágyik a csendes otthonlétre. Ha Ön tapasztalta már a szorongást, akkor lehet sejtése arról, hogy ez milyen lehet, a változókorban gyakran szinte bénító hatású. Ezt a szorongást nem oldja fel egy éttermi vacsora, de még egy wellness hétvége sem jelent csábítást. Bár ezt nem könnyű elfogadni, higgye el, hogy partnere értékelni fogja türelmét és megértését. Ne feledje, hogy valószínűleg Ön az egyetlen ember a világon, aki mellett Önmagát adhatja. A megfelelési kényszer (különösen a munkahelyen) nagyon kimerítő lehet, amit csak az otthoni pihenés tud oldani.

8. Mutassa ki a szeretetét: a változókor egyik gyakori következménye sok nő számára a testalak változása, amely önértékelési problémákhoz is vezethet. Ha valaki ilyenkor hirtelen szégyenlősebbé válik, annak az az oka, hogy először önmagának kell elfogadnia a fizikai változásokat. Ráadásul még ha vágyik is a testmozgásra vagy az étrendje megváltoztatására, ezekhez nem túl jó alapot nyújt a gyakori fáradtság és az érzelmi hullámvasút. Egy nő ilyenkor gyakran csak egy ölelést szeretne, ami át is vezet minket a következő pontra, ami nem más, mint a …

9. Szex: ami, valljuk be, amúgy is kényes téma lehet, de a változókorban ez még tovább fokozódhat. Van olyan eset, hogy egy egyébként harmonikus kapcsolatból hiányzik az intimitás és ez mindkét félnek megfelel. Ha azonban a szexualitás megléte vagy gyakorisága nem felel meg valamelyik partnernek, akkor a helyzetet kezelni kell. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az ösztrogénszint csökkenése közvetlenül is befolyásolja a nemi vágyat. Ezen kívül az ösztrogén csökkenése nagyon gyakran enyhébb vagy súlyosabb hüvelyszárazsághoz vezet, ami fájdalmassá teszi a közösülést. Sok nő inkább teljesen elkerüli a fizikai kapcsolatot, csak hogy ne kelljen arról beszélnie, hogy mi történik vele a változókorban. A férfiak ilyenkor úgy érzik, hogy partnerük már nem szereti őket, a nők pedig szomorúan érzik magukat a fizikai kellemetlenségek és a szexuális vágy hiánya miatt. Mindkét fél a fizikai intimitás iránti vágyáról beszél, de egyikük sem akarja elkezdeni a beszélgetést és ez sajnos gyakran egy fizikailag és érzelmileg egyre növekvő szakadékhoz vezet. Éppen ezért…

10. A helyzet kulcsa a kommunikáció (mint majdnem mindig), de különösen ebben az életszakaszban. Nagyon sok nő kívánja utólag, hogy bárcsak többet tudott volna a változókorról és megbeszélhette volna ezt a partnerével, mielőtt az rányomja a bélyegét a kapcsolatukra. A változókor, mint a neve is mutatja, változást jelent az életünkben, de nem csak a nők számára. Az életünk előrehaladtával mindannyian változunk, férfiak és nők, fizikailag és érzelmileg. Ettől azonban még nagyon jó esélyünk lehet egy hosszú, boldog, egészséges és együtt leélt életre a változókor beköszöntése után is.