Egyéb

6 jelzés ami az étrend módosításának szükségességét jelzi

Az egészséges táplálkozás célja nem kizárólag a testsúly csökkentése. Ugyanígy, a nem megfelelő étrendet nem csak a hízás jelzi. A ma elterjedt fogyókúrák egy része sajnos kifejezetten káros az egészségre.

De honnan tudhatjuk, hogy valami baj van a táplálkozási szokásainkkal ha a testsúly változása önmagában biztosan nem a teljes képet adja? Szerencsére a szervezetünk sokféleképpen tudja jelezni, ha az étrendünk nem megfelelő. Ezeket a jelzéseket szedtük most egy csokorba.

Fáradtság

Az egészséges életmód önmagában nem lehet fárasztó. Ez nem azt jelenti, hogy nem igényel időt és erőfeszítést vagy akár egy kis izzadtságot, de ettől nem érezheti magát folyamatosan fáradtnak és kimerültnek. Ha egy adott étrend követése során mégis ezt érzi, akkor valószínűleg nem juttat be elég energiát szervezetébe. Ha nem jut elég energiához, akkor nem a megfelelő táplálékokat fogyasztja vagy nem elegendő mennyiségben. Emiatt a szervezete nem tud megfelelően működni.

Székrekedés

Egy másik fontos figyelmeztető jelzés a gyakori székrekedés. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha rostszegény táplálkozást folytat. A rostban gazdag ételek (pl. gyümölcsök) fogyasztása elősegíti az egészséges bélmozgást. A székrekedés ezen kívül annak a jele is lehet, hogy nem vesz magához elegendő folyadékot. A megfelelő folyadékpótlás az egészséges étrend egyik legfontosabb összetevője.

Folyamatos éhségérzet

Gyakran maga a diéta teszi lehetetlenné a kitűzött célok – pl. a fogyás – elérését. Ha a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, az agy ezt folyamatosan jelzi annak érdekében, hogy megszüntesse a hiányérzetet.

Rosszkedv / depresszió

Tudományosan megalapozott tény, hogy a boldogsághormonok felszabadulásával járó rendszeres testmozgás hasznos eszköz a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben. Ha a fogyókúrával kombinált testmozgás nem oldja a szorongást és a stresszt, akkor valószínűleg valami nem stimmel a diétával.

A depressziótól és szorongástól szenvedő embereknél gyakran megállapítható a hormonális egyensúly felborulása. Márpedig ez nagyon gyakran a káros szenvedélyek és a nem megfelelő étrend következményei.

Álmatlanság

A depresszióval és a szorongással párhuzamosan gyakori tünet az éjszakai ébredés és a visszaalvás nehézsége még abban az esetben is, ha valaki nagyon fáradt. A kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás egyik legfontosabb pozitív hozadéka a nyugodt és pihentető éjszakai alvás. Nem véletlen, hogy a kialvatlansággal  küzdő embereknek az orvosok is először a kiegyensúlyozott étrend fontosságát szokták említeni.

Puffadtság érzése

Ha előfordul, hogy étkezés után túlzottan telítettnek érzi a gyomrát – még esetleg akkor is, mikor valóban nem fogyasztott sokat az adott ételből – ez az érzések azt jelzi, hogy valami nincs rendben. A legtöbb esetben ez egyértelmű jele annak, hogy nem a megfelelő táplálékot juttatta a szervezetébe. Ilyen esetekben érdemes végiggondolni, hogy milyen tápanyagokra is van leginkább szüksége és ezekhez milyen ételek segítségével tud hozzájutni.