Egyéb

A fogak és a szájüreg egészsége a változókorban

A változókort a leggyakrabban a hőhullámokkal és a hangulatingadozásokkal azonosítják. Az alacsonyabb hormonszint azonban számos más szokatlan tünethez is vezethet. Ezek közül néhány a szájüreghez kapcsolódik, mint a szájszárazság, az ínygyulladás, az égető érzés a szájban vagy a megváltozott ízérzékelés.
A szájszárazság (xerostomia), olyankor fordul elő, ha nem termelődik elegendő nyál a szájban. Ez egyrészt megnehezíti az evést és a nyelést, másrészt megnöveli a fogszuvasodás kockázatát – a nyál fontos szerepet játszik a fogszuvasodást okozó baktériumok elpusztításában.
A gyulladt ínyek egy menopauzális gingivitisnek nevezett állapot következményei. Fényes, mélyvörös, könnyen vérző íny jellemzi. A már diagnosztizált betegség könnyen kezelhető a fogorvos által javasolt gyógyszerekkel.
Az is előfordulhat, hogy a szokásosnál érzékenyebbé válik a túl meleg vagy túl hideg ételekre/italokra vagy az ételek íze változik meg. A leggyakrabban észlelt változás a fémes íz megjelenése, de előfordulhat, hogy csak fokozottan érzi a sós, savanyú vagy keserű ízeket. Ezek a változások általában az ún. égő száj szindróma mellékhatása, amely valóban ugyanolyan kellemetlen lehet, mint azt a neve is sugallja. A menopauza során tapasztalható hormonális ingadozásokra visszavezethető égő száj szindróma a nyelv, a szájpadlás vagy a száj más részeinek bizsergését, égő fájdalmát, érzéketlenségét okozhatja. A tünetekkel kapcsolatban kérje fogorvosa segítségét.
A csontritkulás is érintheti a fogai egészségét, az állkapocs csontjának gyengülése az íny visszahúzódásához és ezzel hosszabb távon fogvesztéshez vezethet.
A hormonális ingadozások szájüregi következményeitől senkinek sem kellene feleslegesen szenvednie. Látogassa meg rendszeresen fogorvosát a menopauza ideje alatt, mert a felsorolt állapotok általában hatékonyan kezelhetőek.

Vendégszerzőnk: Dr. Szentkirályi Péter