Egyéb

A hormonterápia kockázatosabb mint gondoltuk

Egy friss kutatás szerint a menopauzás tünetek csökkentése érdekében alkalmazott hormonterápia a kezelés befejezése után még több mint 10 évig növeli az emlőrák kockázatát. Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint az eredmények azt mutatják, hogy a mellrák kockázata kétszerese az általánosan elfogadottnak. Becsléseik szerint az 1990-es évek óta a fejlett államokban egymillió esetben okozhatott mellrákot a hormonterápia.

A szakemberek szerint a hormontartalmú gyógyszereket minél rövidebb ideig szabad csak szedni.

 

Mit jelent a hormonterápia?

A menopauzális hormonterápia alapvető feladata a menopauza bekövetkezésével együtt járó ösztrogén és progeszteron hormonok természetes csökkenésének mesterséges pótlása a menopauzás tünetek enyhítése céljából.

A hormonpótlás tabletták, gélek, tapaszok vagy hüvelyi krémek formájában is megvalósulhat. A többi gyógyszerhez hasonlóan ezek is rendelkeznek azonban mellékhatásokkal, ami esetünkben a daganatos betegségek megnövekedett kockázatát is jelentik.

 

Mekkora ez a kockázat?

A tanulmány számításai szerint 100 olyan 50-69 év közötti nőből, akik nem szednek hormont, hat esetben alakul ki emlőrák. Azon nők esetében, akik öt éven át naponta szedtek ösztrogént és a progesztagént, 100-ból nyolc esetben alakult ki emlőrák. Ez azt jelenti, hogy az esetek 2 százalékában az emlőrák kialakulása a gyógyszerszedés következményeként alakult ki.

 

Ez az információ mennyire újdonság?

Az emlőrák kockázata és a hormonterápia közötti összefüggés nem újdonság. Ez egyrészt szerepel minden gyógyszer használati útmutatójában, másrészt az orvosok is felhívják rá a figyelmet mielőtt felírják a nőknek a terápiát.

A tanulmány újdonságtartalma az, hogy kimutatta az emlőrák megnövekedett kockázatának időtartamát, amely több mint egy évtized. Ezen túlmenően a kutatás igazolta, hogy a hormonterápia bármilyen életkorban, növeli a betegség kockázatát. Ezzel tulajdonképpen megcáfolta azt a széles körben elterjedt véleményt, hogy az 50 éves kor előtt elkezdett terápia nem jelent kockázatot.