Egyéb

Menopauza és munkahely

Az elmúlt évtizedekben vállalatok egyre inkább értékelik a nőket a munkahelyen és ezzel együtt egyre több nő emelkedik vezető beosztásba. Miközben a terhesség és az anyaság elfogadott részévé vált a munka világának, van egy olyan életszakasz, amely még mindig alig kerül említésre: a menopauza. Nagyon kevés munkáltató ismeri (f)el a nők különleges igényeit ebben az életfázisban.

Pedig a munkaadóknak jó okuk van arra, hogy figyelembe vegyük a menupauzát átélő nők igényeit. Magyarországon 2007 és 2017 között  a foglalkoztatott nők száma a 45-59 éves korosztályban 15 %-al emelkedett (660 ezerről 764 ezerre). A foglalkoztatottsági ráta ugyanebben az időszakban és ugyanebben a korcsoportban még jelentősebben,  32%-ról 40% fölé emelkedett. A munkáltatóknak a munkavállalók egészségére és biztonságára vonatkozó felelősségén túl egyértelműen anyagilag is kifizetődő az egyedi odafigyelés az egyes munkavállalói csoportokra. A legtöbb munkáltató jelenleg nem tekinti egyedi csoportnak a menopauzás tünetekkel együtt élő nőket.

Ebben a bejegyzésben néhány egyszerű de fontos tippet szeretnénk adni egyrészt a menopauzát átélő dolgozó nőknek, másrészt a menedzsereknek és kollégáknak a menopauzás tünetek munkahelyi vonatkozásainak kezelésében.

 

Hogyan befolyásolja a menopauza a munkahelyi teljesítményt?

A menopauza során a nők menstruációja megszűnik és az ösztrogén hormon szintje jelentősen lecsökken. Noha ennek az élettani változásnak a hatása egyénenként eltérő, a legtöbben legalább néhány tünetet érzékelnek, amelyek átlagosan négy-öt évig fennállnak. A leggyakoribb zavaró tünetek között szerepelnek az alvási nehézségek, a fáradtság és az ízületi- vagy izomfájdalmak. Ezek különösen a fizikai – vagy nagyrészt álló helyzetben végzett – munkát végző nők dolgát nehezíti meg.

A nők háromnegyede kisebb-nagyobb rendszerességgel hőhullámokat  is tapasztal, amelyek gyakran izzadással és a bőr kipirosodásával párosulnak. Egy levegőtlen vagy zsúfolt irodai környezet jelentősen súlyosbíthatja ezeket a tüneteket.

A hormonális változások a koncentrációs képességet és a hangulatot is befolyásolhatják. Sok nő panaszkodik szorongásra, memóriaproblémákra és ingerlékenységre a menopauza idején. Ez kifejezetten problémás lehet, ha valaki a nap nagy részében ügyfelekkel foglalkozik vagy gyakran kerül stresszes helyzetbe.

A menopauza ideje alatt gyakoribb a szívdobogás, a húgyúti fertőzések és emelkedik néhány krónikus betegség kockázata is. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a menopauza tünetei átmenetileg még az egyszerűbb feladatokat is sokkal nehezebbé tehetik.

 

Mit tehetnek a nők?

Habár a legtöbb nő szégyell erről a feletteseivel beszélni, nem árt tudni, hogy a munkaadók kötelesek támogatni Önt és könnyíteni a munkakörülményeken. Lépjen túl félelmén és a szégyenen, beszéljen tüneteiről és fogalmazza meg azokat a javaslatokat, amelyek Ön szerint könnyítenének a helyzetén. A terhelés várhatóan csak súlyosbítja a panaszokat és a romló közérzet és egészségi állapot idővel betegszabadsághoz vezethet. Ez senkinek sem érdeke.

Az egészséges életmód a munkahelyen és munkaidőn kívül is enyhítheti a tüneteket. A kiegyensúlyozott, egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étkezések enyhítheti a fáradtság tüneteit – az összetett szénhidrátok (pl. a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek) pedig megfelelő mennyiségű stabil energiát biztosítanak szervezetének.

A rendszeres testmozgás és a meditáció természetes módon javítja a hangulatot, és segít leküzdeni a stressz és szorongás érzéseit. Ezen technikák némelyike a munkahelyen is gyakorolható, például a légzés szabályozásának gyakorlása segítségére lehet a stresszhelyzetekben. 

 

Mit tehetnek a munkaadók / vezetők?

A vezetők és beosztottak között rendszeresen zajló, informális beszélgetések lehetővé tehetik az egészségügyi jellegű témák megtárgyalását, beleértve a menopauza kapcsolatos kérdéseket. Érdemes egybehangzóan elismerni és elfogadni, hogy ez egy természetes életszakasz és a munkavállalók helyzetének megkönnyítése nem is olyan bonyolult. Az ilyen beszélgetések egyértelművé tehetik a nők számára a munkahelyi támogatás létét. A kölcsönös tájékozottság és megértés nagyon fontos a felmerülő nehézségek hatékony és tudatos kezelése érdekében. A munkáltatóknak azonban azt is fel kell ismerniük, ha egyes nők nem szívesen beszélnek a menopauzáról és a hozzá kapcsolódó tünetekről munkatársaikkal.

Az alábbi konkrét intézkedések nagyban megkönnyíthetik a menopauzás tüneteket átélő nők helyzetét:

  • Folyamatosan kísérjék figyelemmel a munkahelyi hőmérséklet és a megfelelő szellőztetést. Vizsgálják meg, hogyan vehetők figyelembe az egyedi igények. Ez gyakran nem jelent mást, mint egy íróasztal megfelelő elhelyezését az irodán belül (ablak közelében, fűtőtesttől távolabb stb.) vagy egy asztali ventilátor biztosítását.
  • Vizsgálják meg a rugalmas munkaidő biztosításának vagy a műszakok eltolásának lehetőségét. Rendszeres alvászavarok esetén a későbbi kezdési idő megkönnyítheti a nők helyzetét.
  • Gondoskodjanak a mosdóhelyiségekhez való egyszerű hozzáférésről az állandó és az ideiglenes munkavégzési helyszíneken is.
  • További megfontolások egyes speciális foglalkozások vagy munkavégzési helyek esetében:
    • Kötelező egyenruha esetében a rugalmasság sokat segíthet. Erre példa lehet a kényelmes, bőrbarát anyagok használata, a kendők és kiskabátok levételének a lehetősége, illetve az átöltözésre alkalmas helyiségek biztosítása.
    • Folyamatos állómunka esetében hasznos lehet a pihenőhelyhez való hozzáférés a munkahelyi szünetek alatt.
    • Ügyfélközpontú munkakörben dolgozó nőknek segíthet a könnyű hozzáférés egy csendes helyiséghez egy súlyos hőhullám fellépése esetén.