Egyéb

Pajzsmirigy problémák és menopauza: hasonló tünetek

A felmérések szerint a menopauzás tünetekkel rendelkező nők egy jelentős hányada – még azok is, akik ösztrogént szednek – szenved diagnosztizálatlan pajzsmirigybetegségben. A változókor bizonyos tipikus tünetei – mint például a fáradtság, a depresszió, a hangulatingadozások és az alvászavarok – akár pajzsmirigy problémát is jelezhetnek. Tovább nehezíti a saját magunk által felállított diagnosztizálást, hogy a pajzsmirigy problémák sokkal gyakoribbak a nők esetében és gyakran jelentkeznek 45 és 55 év között – akárcsak a menopauza.

Ezért fontos tisztában lennie a pajzsmirigy problémák jeleivel és tüneteivel, és javasolt felkeresnie kezelőorvosát, ha erre gyanakszik. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a menopauzával kapcsolatos tüneteivel orvoshoz fordult de a megfelelő kezelés ellenére a tünetek továbbra is fennállnak. A pajzsmirigy problémák diagnosztizálásához elegendő egyetlen vérvétel és a betegség megfelelő terápiával kezelhető.

Röviden a pajzsmirigyről

A pajzsmirigy a test teljes anyagcseréjének szabályozásában szerepet játszik, a szív, az agy, a vese és a reproduktív rendszer működése mellett valamint az izomerőt és az étvágyat is befolyásolja.

A pajzsmirigy túlműködés leggyakrabban pszichoszomatikus betegség, de genetikai hajlam is állhat mögötte. Közvetlen kiváltó okai lehetnek a pajzsmirigy gyulladása vagy autoimmun betegsége. Leggyakoribb tünetei az idegesség, gyakori remegés, szapora szívverés, túlzott verejtékezés, hőmérséklet-intolerancia, gyakori bélmozgás, vékonyodó haj, súlycsökkenés és szabálytalan menstruáció. A betegség kezelése részben életmódbeli és a dietetikai tanácsadás, de emellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.  

A pajzsmirigy alulműködés oka általában magának a pajzsmirigynek a megbetegedése. Leggyakrabban lappangva kezdődik az alábbi általános tünetekkel: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet. Más tünetek később fokozatosan jelentkeznek: folytonos fázás érzése, száraz bőr, hideg végtagok, duzzanatok, a testszőrzet ritkulása, szellemi működés hanyatlása, memóriazavarok. A pajzsmirigy-alulműködés kezelése a kiváltó októl függetlenül a hormonpótlás.