Egyéb

Egy új orvosi beavatkozás akár 20 évvel késleltetheti a menopauzát

Nagy-Britanniában már elérhető egy olyan beavatkozás, amelynek célja, a menopauza bekövetkezésének késleltetése.

Az orvosok szerint a beavatkozás segítséget jelenthet azon nők számára, akik a menopauza olyan súlyos következményeivel szembesülnek, mint a szívbetegségek vagy a csontritkulás. Az eljárás ugyanúgy késlelteti azonban a menopauza leggyakoribb tüneteinek – hőhullámok, hangulatingadozások, alvászavarok, csökkent libidó stb. – megjelenését.

Az eljárás valójában két egyszerűbb műtétből áll. Az első mini laparoszkópiás beavatkozás során eltávolítanak egy kis darab szövetet a petefészekből, amelyet aztán feldarabolnak és lefagyasztnak. Ez a beavatkozás már 20 éves kor után elvégezhető. A második műtét előtt a korábban lefagyasztott szövetet kiolvasztják majd visszaültetik egy bőséges vérellátással rendelkező testrészbe – mint például a hónalj. Jelenleg a második beavatkozás felső korhatára 40 év. 

Az eljárás költsége jelenleg mintegy 10 ezer angol font (mintegy 3,5 millió Ft). Eddig kilenc nő vetette magát alá az első műtétnek.

Maga az eljárás egyébként nem újdonság, már jó néhány éve használják a fiatal korban daganatos kezelést kapó nők termékenységének megőrzése érdekében. Ez a projekt azonban az első alkalom a világon, amely során egészséges nők petefészek szövetének konzerválását végzik kifejezetten a menopauza bekövetkezésének késleltetése érdekében.

Hogy az új eljárás mennyivel tudja késleltetni a menopauzát, az főleg az első és a második műtét időpontjától függ. Egy 25 éves nőtől származó szövetek akár 20 évvel, egy 40 éves korban kivett szövet maximum 5 évvel tudja kitolni a menopauza bekövetkezését.

Egyenlőre semmit nem lehet tudni az eljárás potenciális mellékhatásairól. A szövet beültetése ugyanúgy fokozza az ösztrogén termelését a szervezetben mint a hormontartalmú gyógyszerek, ezért nem kizárható a mellékhatások (pl. Daganatos kockázatok növekedése) jelentkezése sem. Ennek kiderítése érdekében még számos vizsgálatra és hosszú távú megfigyelésre lesz szükség a jövőben.

Forrás: https://www.theguardian.com/science/2019/aug/04/medical-procedure-delay-menopause