Egyéb

Az Omega-3 zsírsavak és a szülés utáni regeneráció

Az omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) nagyon fontosak az emberi szervezet számára, amit számos klinikai vizsgálat igazol. Az omega-3 zsírsavak valójában az egyik leggyakrabban és legalaposabban vizsgált tápanyagok közé tartoznak. Ebben a bejegyzésben azokat a tulajdonságait mutatjuk be, amelyek miatt a Babántúl táplálék-kiegészítő egyik alapvető összetevője lett.

Izomfehérjék termelésének fokozása

A fehérjeszintézis fontos része az izomszövet felépítésének. A folyamat során a szervezet aminosav építőelemekből új fehérjéket épít fel. Az omega-3 zsírsavak növelik az izmokban az anabolikus jelátviteli aktivitást, ezáltal serkentik az izmokban a fehérjeszintézist. Az omega-3 zsírsavak tehát képesek az izomfehérjék termelésének fokozására, ezáltal az izomzat erősségének fokozására.

Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a terhesség és a szülés folyamán meggyengült és sérült izmok regenerációjához.

Gyulladás csökkentése

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladáshoz kapcsolódó molekulák és anyagok (pl. az eikozanoidok és a citokinek) termelését. Több klinikai vizsgálat demonstrálta az összefüggést az emelt omega-3 bevitel és a csökkent mértékű gyulladás között.

A szülés okozta izomsérülések és sebek gyógyulása során fontos szerepe van az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásának.

Egészséges agyi funkciók a terhesség alatt és csecsemőkorban

Az omega-3- zsírsavaknak fontos szerepük van a magzat és a csecsemő agyának fejlődésében. Az agyban található telítetlen zsírsavak 60%-a és a retinában található telítetlen zsírsavak 60%-a DHA.
Ezért nem meglepő azon kutatások eredménye, amelyek szerint a magasabb DHA tartalmú kiegészítővel táplált csecsemők látása jobb azokénál, akik nem kaptak ilyet.
A megfelelő mértékű omega-3 fogyasztása a terhesség és a szoptatás alatt számos előnnyel jár a gyermek fejlődése szempontjából:

  • Magasabb intelligencia-szint
  • Jobb kommunikációs és társadalmi készségek
  • Kevesebb viselkedési probléma
  • Fejlődési rendellenesség kockázatának csökkenése
  • ADHD, autizmus és agybénulás kockázatának csökkenése