Egyéb

A terhes nők fokozott kockázatokkal szembesülnek a COVID-19 vírussal kapcsolatban

Amennyiben tüneteket produkálnak nagyobb a szövődmények kialakulásának esélye a szintén tünetekkel rendelkező, de nem terhes nőkkel összehasonlítva. 

Az USA-ban nemrég hozzáadták a terhességet azon állapotok listájához, amelyek esetében a COVID-19 fertőzésből eredő betegség lefolyása súlyosabb lehet az átlagnál. A megállapítások egy több tízezer, koronavírussal fertőzött terhes nőt bevonó vizsgálat eredményei. Bár a vírusfertőzött terhes nők nagy többségénél nem alakult ki komoly betegség, akiknél mégis kialakult, ott a következmények súlyosabbak voltak.

A tanulmány megállapította, hogy a várandós nők lényegesen nagyobb eséllyel kerülnek az intenzív osztályra és lélegeztetőgépre, mint az azonos korú nem terhes nők, akiknél szintén jelentkeztek tünetek. A legnagyobb különbséget az elhalálozás kockázatánál találták, itt 70% volt a különbség a terhesek és nem terhesek között.

Az eddigi legnagyobb vizsgálat több mint 400 ezer nő betegségének lefolyását vizsgálta, akik közül több mint 23 ezer terhes volt.

Ahogy Sascha Ellington, a tanulmány egyik szerzője fogalmazott: “Most azt mondjuk, hogy a terhes nőknél fokozott a súlyos betegség kockázata. Korábban azt mondtuk, hogy „megnövekedhet a súlyos betegség kockázata”. Ez lényeges különbség.” Ennek ellenére Dr. Ellington hangsúlyozta, hogy mind a szövődmények, mind a halál kockázata ebben a korcsoportban (15-44 év) alacsony.

Dr. Denise Jamieson, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának nőgyógyászati és szülészeti tanszékvezetője elmondta, hogy az új adatok hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a terhes nők extra óvintézkedéseket tegyenek a vírusnak való kitettség elkerülése érdekében, ideértve a társas összejövetelek és az idegenekkel való interakciók elkerülését. “Ez egy új információ, amely hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a terhes nők tegyenek meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében” – mondta Dr. Jamieson. “Fontos, hogy ők maguk maszkot viseljenek, és kerüljék azokat, akik nem viselnek maszkot.”