Egyéb

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között. Ez a vita különösen azóta lett hangsúlyosabb, mióta:

  • Az eredetileg Ázsiában népszerű szójából készült ételek Európában és Amerikában is egyre népszerűbbé váltak a vegetarianizmus / veganizmus terjedésével
  • Megjelentek és hatásosságuk folytán egyre népszerűbbé váltak a menopauza tüneteinek enyhítésére kifejlesztett szója alapú étrendkiegészítők.

Bár a témában nagyon sok kutatást és vizsgálatot végeztek, a tisztánlátást gyakran nehezíti a fogalmak és a következtetések keveredése. Az érintettek alapvetően az alábbi három (részben összefüggő) kérdés valamelyikére keresik a választ:

  1. Hozzájárul a szója a TSH szint emelkedéséhez?
  2. Súlyosbíthatja a szója fogyasztása a pajzsmirigy alulműködést?
  3. Befolyásolhatja a szója a levotiroxin felszívódását?

Az alábbiakban mindhárom kérdéssel kapcsolatban megadjuk azokat a válaszokat, amelyek leginkább tükrözik a tudomány jelenlegi állását.

Hozzájárul a szója a TSH szint emelkedéséhez?

A pajzsmirigy alulműködését vagy túlműködését elsősorban a TSH szintjének mérésével állapítják meg. A TSH egy olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy állít elő és szükséges a pajzsmirigy működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, pajzsmirigy alulműködésről; a TSH szint jelentős csökkenése esetén pedig pajzsmirigy túlműködésről beszélünk. Bár az ideális TSH szint határértékeinek megállapításakor egyéb tényezőkre is tekintettel kell lennünk (életkor, évszak, napszak, a terület jódellátottsága, más betegségek), alapvetően mégis ez az érték ad választ arra, hogy mennyire súlyos a probléma.

Világszerte számos klinikai vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy a szója (és egyéb élelmiszerek) fogyasztása hogyan hat a TSH szintjére. A vizsgálatok metaanalízise (azaz több klinikai vizsgálat eredményeinek összevetése) alapján egyértelmű a következtetés: a  szója fogyasztása nincs hatása a pajzsmirigyhormonokra, és csak nagyon kis mértékben növeli a TSH szintjét a szervezetben. Ugyanerre az eredményre jutott 2015-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által megrendelt részletes kockázatértékelés, amely a szójafehérje és a szójaizoflavonok pajzsmirigy működésére gyakorolt hatását vizsgálta.

A Femarelle – egy szója alapú készítmény a menopauza okozta tünetek enyhítésére – gyártója klinikai vizsgálatot is végzett azzal kapcsolatban, hogy a termék milyen hatással van a TSH szint alakulására. A vizsgálatok bizonyították, hogy az étrendkiegészítő szedése nem befolyásolja a pajzsmirigy működését. A klinikai vizsgálat összefoglalója letölthető: https://femarelle.fempharma.hu/wp-content/uploads/2019/12/CS_Femarelle_safety.pdf

Súlyosbíthatja a szója fogyasztása a pajzsmirigy alulműködést?

Az Amerikai Rákkutató Intézet kutatásai szerint naponta maximum három adag szója (egy pohár szójatej egy adagnak számít) még biztonságosnak tekinthető. Ha azonban a szójatermékeket a tejtermékek helyett fogyasztjuk, fennáll annak a veszélye, hogy a szervezet nem jut elegendő mennyiségű jódhoz. A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze. Ebben az esetben tehát a pajzsmirigy működés problémája valójában nem a szója fogyasztásából, hanem a jódhiányból fakad és ennek megfelelően megoldása nem a szója elhagyása hanem a jódhiány pótlása – természetesen az orvos ajánlásainak megfelelően. 

Ehhez kapcsolódott évtizedekkel korábban a szójatejjel táplált csecsemőknél megfigyelt pajzsmirigy betegségek problémája is. Utólag bebizonyosodott, hogy a beteg gyermekek mindegyikénél súlyos jódhiányt állapítottak meg. 

Befolyásolhatja a szója a levotiroxin felszívódását?

Erre a kérdésre a válasz: igen. A vizsgálatok szerint a szója befolyásolja a gyógyszer felszívódási képességét, DE ez a hatás nagyrészt kiküszöbölhető, ha a levotiroxin beszedése után következő négy órában nem fogyasztunk szóját. Jelenleg ez az USA-ban és Európában a legtöbb vezető egészségügyi intézet által ajánlott protokoll. A teljesség kedvéért hozzá kell tennünk, hogy a szóján kívül más élelmiszerek és tápanyagok is gátolhatják a gyógyszer felszívódását (kávé, diófélék, rostos zöldségek, vas, kalcium stb.), ezért az ajánlások általában ezeket is felsorolják. 

Összegzés

A szója és a pajzsmirigy problémák kapcsolatát elemző elméletek gyakran azért követhetetlenek, mert nem, vagy nem megfelelően veszik figyelembe a különböző szintű – és gyakran bonyolult – összefüggéseket. De alapvetően megfelelő körültekintéssel és az orvosi ajánlások betartásával a pajzsmirigy betegségben szenvedők is az egészségkárosodás veszélye nélkül fogyaszthatnak szója alapú termékeket.