Egyéb

Csontritkulás és menopauza

Ennek a néma betegségnek nincsenek külső tünetei, a fájdalom és a kellemetlenség általában már csak akkor jelentkezik, amikor már semmit sem tudunk tenni ellene. Az egyetlen lehetőség a diagnózisra a rendszeres vizsgálat. A csontritkulás sokkal gyakrabban sújtja a nőket, mint a férfiakat, jellemzően a menopauza után.

A néma betegség

Először is, a nők általában rövidebb és vékonyabb csontokkal rendelkeznek mint a férfiak. A női szervezetben az ösztrogén hormon – egyéb funkció mellett – a csontok egészségéhez is hozzájárul. A menopauza bekövetkezésekor fellépő ösztrogén szintjének csökkenése csontvesztéshez vezethet, amely sok nőnél nem csak gyors de nagymértékű is lehet. A két fő tényező, amely befolyásolja az csontritkulás kialakulásának esélyét, a következő:

  1. A csonttömeg meglévő mennyisége a menopauza kezdetekor. Minél nagyobb a kezdeti csontsűrűség, annál alacsonyabb az esélye a csontritkulás kialakulásának.
  2. Milyen gyors a csonttömeg csökkenése a menopauza után – ez egyénenként változik. A statisztikák szerint a nők a menopauza utáni öt-hét évben csontsűrűségük akár 20% -át is elveszíthetik. A gyorsabb csonttömeg-vesztés értelemszerűen növeli a csontritkulás kialakulásának valószínűségét.

A menopauza okozta ösztrogéncsökkenés következtében a csontsűrűség gyorsabban csökken, és a csontvesztés gyorsabb lesz, mint a csontnövekedés.

Kezelési lehetőségek

Hormonpótlás

Az osteoporosis (csontritkulás) előtti szakasz osteopenia, amely a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenése és amit már kimutat a Dexa vizsgálat (csontsűrűség mérése). Ez még nem csontritkulás, ezért lehetséges a folyamat lassítása. Az egyik leghatékonyabb módszer a hormonpótló kezelés (HRT). A HRT az ösztrogén szintjének növelésével lelassítja a csontvesztést és ezzel hosszú távon csökkenti a csonttörések kockázatát.

Biszfoszfonátok

Ezen gyógyszercsoport tagjai lassítják a csontvesztés folyamatát. Számos különböző biszfoszfonát létezik, szervezetbe juttatásuk történhet szájon át, injekcióval vagy intravénásan. A szájon át szedhető biszfoszfonátok felszívódása gyakran rossz hatásfokú és irritációt is okozhatnak a nyelőcsőben. A gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásai a kiütések, influenza-szerű tünetek (gyakrabban fordul elő intravénás kezelés esetén), csontfájdalom (gyakrabban fordul elő intravénás kezeléseknél), izomfájdalom és fejfájás.

Természetes megelőzési módok

Ezen kívül léteznek alternatív lehetőségek olyan nők számára, akik a mellékhatások vagy a kockázatok miatt nem kívánnak gyógyszereket használni. Ezek egyike a Femarelle, amely hatóanyaga (DT56a) révén szelektív ösztrogén-receptor modulátorként működik. A DT56a-ban megtalálható különböző elemek az ösztrogénreceptorhoz kötődve utánozzák az ösztrogén kötődését a csontszöveti a sejtekben, ezzel elősegítve a csontritkulás folyamatának lassítását.