Egyéb

MMT állásfoglalása

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Magyar Menopausa társaság vezetőségének állásfoglalását a Lancet-ben 2019 augusztusában megjelent közleménnyel kapcsolatban.

 

2019 augusztusában, a Lancetben megjelent közlemény (Collaborative Group on Hormonal

Factors in Breast Cancer: Type and timing of menopausal hormone therapy and breast cancer risk: individual participant meta-analysis of the worldwide epidemiological evidence. Lancet 2019; 394:1159-68) a menopauzális hormonterápia (MHT) és az emlőrák kockázatának kapcsolatát tárgyalja és megállapítja, hogy az MHT jelentős rizikót hordoz. A tanulmány eredményeinek értékeléséhez a Magyar Menopausa Társaság (MMT) vezetősége az alábbi, a Nemzetközi Menopauza Társaság (International Menopause Society: IMS) ajánlása alapján készült kommentárt és állásfoglalást teszi közzé.

 

A Lancet-ben megjelent áttekintő közlemény főbb megállapításai

 

A közlemény az 1992. január 1. és 2018. január 1. között megjelent prospektív tanulmányok

adatait dolgozza fel. Az összesen 108.647 emlőrákban megbetegedett nő közül 55.575 (51%) használt MHT-t. Az MHT-t korábban és jelenleg is használók között, a hüvelyi ösztrogént használók kivételével valamennyi MHT típus (csak ösztrogén, ösztrogén és progesztogén kombinációja) növelte az emlőrák kockázatát. A kockázat növekedése nagyobb volt kombinált (ösztrogén és progesztogén) MHT esetén, mint a csak ösztrogént használókban, és arányos volt a használat idejével. A kockázat növekedése nagyjából független volt a bevitt ösztrogén fajtájától és a bevitel formájától (orális vagy transzdermális). Nem függött továbbá a bevitt progesztogén fajtájától (beleértve a mikronizált progeszteront is), de a kockázat valamivel alacsonyabb volt dydrogesteron használata esetén. A kezelés abbahagyása után a kockázat még évekig magasabb maradt, és arányos volt az MHT

használat idejével.

A betegek nagyobb testsúlya jelentős kockázati tényezőnek bizonyult:

 • a BMI növekedésével arányosan nőtt az emlőrák rizikója az MHT-t sohasem használtakban, de csak kis mértékben a jelenlegi használókban;
 • a csak ösztrogént használó és normál testsúlyú betegekben a relatív kockázat 1.52, túlsúlyos betegekben 1.26, elhízottakban pedig 1.10 volt, azaz a csak ösztrogént tartalmazó MHT már nem növeli lényegesen az elhízott betegek eleve magas emlőrák kockázatát;
 • kombinált MHT mellett normál testsúlyú betegekben a relatív kockázat 2.36, túlsúlyosakban 1.92, elhízottakban pedig 1.65 volt, azaz a rizikó lényegesen nagyobb, mint a csak ösztrogént tartalmazó MHT esetén.

 

A Magyar Menopausa Társaság kommentárja

 

Az összefoglaló közlemény eredményei számos kérdést vetnek fel, és következtetései több

ponton vitathatók.

 1. 1) Az adatok kizárólag az emlőrák incidenciájára vonatkoznak, és a mortalitásra nem, márpedig az incidencia szorosan összefügg a mammográfiás szűrés érzékenységével és gyakoriságával; ezek országonként lényegesen különbözhetnek.
 2. 2) Kérdés, hogy ez a tanulmány milyen új információkat közöl. Az eredmények nagy része már a híres-hírhedt World Health Initiative (WHI) tanulmányban közlésre került, új eredménynek számít, hogy a csak ösztrogént tartalmazó MHT is növeli az emlőrák kockázatát. Ez ellentmondásban van korábbi prospektív, randomizált tanulmányok, többek között az összefoglalóban hivatkozott közlemények adataival is.
 3. 3) Fontos új megállapítás az obesitas és az emlőrák rizikó szoros összefüggése, tulajdonképpen ez a közlemény igazi üzenete.
 4. 4) Az emlőrák kockázat csak az egyik komponense az egyéni MHT használattal kapcsolatos előny/hátrány analízisnek: figyelembe kell venni a panaszok súlyosságát, valamint az MHT csontra és szív- és érrendszerre kifejtett előnyös hatásait is.
 5. 5) A közlemény különböző megfigyeléses tanulmányok adatait dolgozza fel, ami az összehasonlítást és az értékelhetőséget megnehezíti.
 6. 6) Az összefoglaló olyan páciensek adatait is feldolgozza, akik a WHI tanulmány eredményeinek 2002-es publikálása előtt, akár 1981-ben kezdték el az MHT használatát. Tudjuk, hogy a WHI jelentősen megváltoztatta az MHT használat gyakorlatát: Európában ma már inkább nem konjugált ösztrogént, hanem természetes ösztradiolt, nem medroxiprogeszteron-acetátot (MPA-t), hanem természetes, ill. mikronizált progeszteront alkalmazunk, és a dózisok is lényegesen csökkentek.
 7. 7) A páciensek többsége per os ösztrogént használt, ami lényegesen nagyobb szérum ösztron szintet eredményez, mint a transzdermális alkalmazás. Az ösztron a posztmenopauzában lévő nők legnagyobb mennyiségben termelt tüszőhormonja. Szérum szintje lényegesen magasabb túlsúlyosakban, ezért lehetséges, hogy a túlsúlyos nők magas emlőrák kockázata a nagyobb szérum ösztron koncentrációval kapcsolatos.
 8. 8) A WHI óta több randomizált, prospektív tanulmány bizonyította, hogy a szintetikus progesztogének (MPA és noretisteron acetát: NETA) használata nagyobb emlőrák kockázatot hordoz, mint a természetes, mikronizált progeszteron. A Lancet összefoglalója ezzel szemben ilyen szempontból nem talál lényeges különbséget a különböző gesztagének között. Az eltérés magyarázata az lehet, hogy az összefoglalóban értékelt esetek döntő többségében a – ma már mellékhatásai miatt kevésbé ajánlott – MPA-t és NETA-t használták, mikronizált progeszteront mindössze 50 esetben, ami az értékeléshez nem elegendő esetszám. Az összefoglaló nem ad információt arról, hogy milyen hatással van a jelenleg javasolt MHT használat az emlőrák kockázatára.

 

A Magyar Menopausa Társaság ajánlása

 

A nők különböző életkorban érik el a menopauza idejét, panaszaik és azok súlyossága, valamint a későbbi betegségek kockázata különböző. Ismeretes, hogy a változókori panaszokra kifejtett jótékony hatásán túlmenően a megfelelő időben bevezetett MHT hosszabb távon igazoltan csökkenti a szív-érrendszeri események és az időskori csontritkulás talaján kialakult törések előfordulását, mely a várható élettartam emelkedését eredményezheti. Tekintettel azonban az emlőrákkal és trombózissal kapcsolatos széleskörű, de sokszor eltúlzott aggodalmakra, az MHT alkalmazása mindig individuális módon, a páciens igényeinek és elvárásainak, a menopauza idejének, a meglévő betegségek, elsősorban az elhízás, és egyéb rizikófaktorok figyelembevételével, időben elkezdve, a lehető legkisebb dózisban, csak a szükséges ideig, rendszeres ellenőrzés mellett történjen. Tekintettel arra, hogy az MHT felírásának gyakorlata az utóbbi évtizedekben lényegesen változott, a jelenleg javasolt MHT hatásainak és kockázatainak további vizsgálata szükséges.

 

Budapest, 2019. november 6.

A Magyar Menopausa Társaság vezetősége nevében:

Prof. Dr. László Ádám