Egyéb

A hüvely változásai a 30-as évektől a 60-as évekig

A hüvely változása a szervezet öregedésével természetes és normális folyamat. Ezen túlmenően bizonyos események és életszakaszok – terhesség, szülés, menopauza – során a hüvely állapota jelentős mértékben változik. Ebben a bejegyzésben a hüvelyt érintő változásokat mutatjuk be részletesebben.

A 30-as évek

A hüvely egészségére ebben az időszakban (a fertőzéseken kívül) a fogamzásgátló tabletták szedése hat negatívan, amely sok nőnél hüvelyszárazságot okoz. A legújabb vizsgálatok szerint ennek az a forrása, hogy a fogamzásgátlók blokkolnak bizonyos – a hüvely nedvességének fenntartásában szerepet játszó – hormonokat.

A természetes szülés során a hüvely a sokszorosára tágul és az azt körülvevő izmok rugalmassága csökken, sok esetben izomsérülés is bekövetkezik. Bár a szülést követően azonnal elindul a természetes regeneráció, a hosszabb távú egészségügyi problémák (inkontinencia, prolapszus) elkerülése érdekében ezt ajánlott intim tornával és a megfelelő táplálkozással segíteni. A Babántúl vitamin kifejezetten a kismedencei izmok regenerációjának támogatására került kifejlesztésre.

A 40-es évek

A rendszeres borotválás/szőrtelenítés hatására a bőr színe és érintése is változhat a vulva környékén. Emellett megkezdődik a szőrszálak ritkulásának folyamata, amely már összefüggésbe hozható a perimenopauza időszakában tapasztalható ösztrogénszint ingadozással. Ehhez kapcsolódóan enyhébb formában már a hüvelyszárazság is megjelenhet a 40-es évek második felében.

Az 50-es évek

A nők többsége 50 és 52 éves kora között éli át a menopauzát, amely ismét komoly változásokat jelent a hüvely állapotában.

Az ösztrogén szintjének drasztikus csökkenése azt eredményezi, hogy a hüvely fala elvékonyodik és részben elveszíti korábbi nedvességét és rugalmasságát. Ennek elsődleges oka a zsír és a kollagén szintjének csökkenése. A hüvelyszárazság enyhébb esetben csak a szexuális életet nehezíti, súlyosabb esetben azonban folyamatos irritációt okoz.

A hormonális változásokkal összefüggésben  a szervezet nem termel bizonyos baktériumokat, ami megváltoztatja a normál hüvely pH-ját (savasabbá teszi). Ezen baktériumok hiánya megnöveli a bakteriális és a szexuális úton terjedő fertőzések kialakulásának esélyét.

A 60-as évek és azon túl

Bár a menopauza egyéb tünetei fokozatosan megszűnnek, ez sajnos a hüvelyszárazságra nem igaz, a korábban végbemenő változások a 60-as életévekben folytatódnak. A felmérések szerint idősebb korban a nők legalább 60% -a tapasztal zavaró hüvelyszárazságot.

 

Mit tehetünk a hüvely egészsége érdekében?

Ha aggódik a hüvelye miatt vagy fizikailag kényelmetlenül érzi magát, életkortól függetlenül forduljon orvoshoz. Ne feledje azonban, hogy az egészséges hüvelyben is előfordulnak változások – ahogy erről a fentiekben volt szó. Tájékoztatásul összeszedtünk néhány ötletet, amelyek segíthetnek a hüvelyi egészség megőrzésében:

  • Az intim torna erősíti a kismedencei izmokat és ezáltal segít megelőzni az inkontinenciát. Emellett jó hatással van a szexuális életre is. 
  • Ha irodában dolgozik, a széket cserélje le egy gumilabdára – legalább naponta 15 percre. Ez összehúzódásra készteti az izmokat.
  • Ha a hüvelyszárazság fájdalmat okoz szex közben, használjon síkosítókat a problémák elkerülése érdekében.
  • Ha az arcbőrünkre nem sajnáljuk a drága krémeket, a hüvelyünknek is adjuk meg a regeneráció lehetőségét. A Juvia hormonmentes hüvelygél bizonyítottan segít megőrizni a hüvelyfal rugalmasságát és hidratáltságát valamint fenntartani a természetes pH-értéket.
  • A háziorvos felírhat vaginális ösztrogént, amely krém, tabletta vagy gyűrű formájában kerül forgalomba.