Egyéb

Van-e összefüggés a hormonkezelés és a mellrák kockázata között?

Egy frissen megjelent kutatás szerint a menopauza tüneteinek kezelésére alkalmazott hormonterápia összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának esélyével.

A tanulmány szerzői szerint a hormonkezelésben részesülő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák. Az elemzés másik kulcsfontosságú megállapítása, hogy a daganatos megbetegedés kockázata még évekkel a hormon szedésének abbahagyása után is magasabb.

Hormonterápia a változókorban: egy friss elemzés

Egy a Lancet-ben (az egyik legrégebbi és máig legnagyobb presztízsű orvosi tudományos folyóirat) nemrég közzétett tanulmány 58 korábbi részletes vizsgálat eredményei vetette össze, amelyek összesen több mint 100 000 olyan nővel kapcsolatban tartalmaztak hosszú távú adatokat is, akiknél menopauza után alakult ki mellrák. A vizsgálatokban szereplő nőknek mintegy fele részesült hormonkezelésben.

 

Minél hosszabb ideig kapott valaki hormont, annál nagyobb eséllyel alakul ki daganat.

 

A kutatók szerint ezek az eredmények hatással lehetnek a menopauzás tünetek kezeléséhez kapcsolódó döntési folyamatra. “Ez egy olyan következtetés, amellyel nagyon sok kutató és orvos egyetért a világon. Ezek az új eredmények nagyon fontosak” – mondta Valerie Beral, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa, az új tanulmány egyik vezető szerzője.

A nők évek óta szintetikus hormonokat, ösztrogéneket vagy ösztrogének és progeszteron kombinációját szedik a menopauza során csökkent hormonok pótlására. A kutatók már korábban is találtak összefüggést a hormonterápa és az emlőrák fokozott kockázata között.

2002-ben és 2004-ben a Women Health Initiative, a menopauzás nők egészségével kapcsolatos tanulmányok kombinációja, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) készített, kimutatta, hogy a kombinált hormonterápiát alkalmazó nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák. Ezek az eredmények széles nyilvánosságot kaptak és ezzel együtt a hormonterápia alkalmazása visszaszorult.

Az eddigi elemzések ugyanakkor nem válaszolták meg azt a kérdést, hogy a kockázat továbbra is fennáll-e, vagy hogyan alakult a kockázat mértéke a különböző hormonterápia típusok tekintetében. A jelenlegi részletes elemzés erre is kereste a válaszokat.

A tanulmány legfontosabb megállapításai

  • Azok a nők, akik hormonokat szedtek a menopauzás tünetek enyhítésére, szignifikánsan nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata.
  • A hormonterápiában nem részesülők esetében a daganat kialakulásának esélye  6,3%, míg az öt éven át hormonkezelést kapott nők esetében ez az arány 8,3%.
  • Minél több nő kap hormont, annál nagyobb a rák kockázata. Azon nők esetében, akik hamarabb abbahagyták a kezelést, alacsonyabb relatív kockázatot mutattak ki. Ugyanakkor a fokozott kockázat a kezelés abbahagyása után körülbelül még tíz évig fennállt.
  • A kombinált gyógyszert szedő nőknél, nagyobb valószínűséggel alakult ki daganat azokhoz képest akik csak ösztrogént szedtek.

Az új tanulmány nem állítja, hogy a hormonterápiája közvetlenül váltja ki az emlőrákot. A kutatók ugyanakkor úgy sejtik, hogy összefüggés van az ösztrogénszint és az emlőrák kialakulásának esélye között. A petefészek hormonszintjének drasztikusan csökkenése hozzájárul a daganat kialakulási esélyének csökkenéséhez. A hormonterápia alkalmazása azonban megőrizheti a nőket premenopauzális állapotban, megakadályozva a hormonszint csökkenésének ezt a kedvező hatását.

A vizsgálat korlátai

Az eredmények általában a fejlett országokban élő középkorú (azaz nem kifejezetten idős) nőkre vonatkoznak. A kutatók megállapították, hogy a hormonterápia nem volt szignifikáns negatív hatással az elhízott nőkre annak ellenére, hogy az elhízás szintén a posztmenopauzális mellrák egyik kockázati tényezője.

A kutatók azt tanácsolják a nőknek és az orvosoknak, hogy a lehetséges előnyök és kockázatok függvényében mérlegeljék alaposan a hormonterápia alkalmazásának lehetőségét.

 

A hormonkezelés alternatívái – például a kifejezetten erre kifejlesztett étrend-kiegészítők – biztonságos és sok esetben ugyanolyan hatékony megoldást jelentenek.

 

A Femarelle – amint ezt számos tanulmány igazolja – hatékony és biztonságos alternatív megoldás a menopauza okozta tünetek kezelésére.

Kattintson ide, hogy elolvashassa a Femarelle termékcsalád biztonságosságát igazoló Klinikai kutatási eredményeket!