Egyéb

Hatásos a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések megelőzésében?

Forrás: http://www.wmhp.com.au/blog/does-cranberry-work-for-preventing-uti

A húgyúti fertőzés rendkívül gyakori, a nők 50%-a és a férfiak 5%-a életében legalább egyszer találkozik vele. Az igazi probléma azonban az ismételt fertőzések magas aránya, ez a nők esetében legalább 20-30%. A húgyúti fertőzés kezelése általában antibiotikummal történik, a visszatérő fertőzések nagy száma azonban gyakran vezet antibiotikum rezisztancia kialakulásához. Ennek felismerése az elmúlt évtizedekben nagyon sok orvost is kutatót sarkallt az alternatív megelőzési módszerek hatásosságának vizsgálatára.

A tőzegáfonyát és az abból származó különféle kivonatokat évtizedek óta használják a húgyúti fertőzések megelőzésére, ezért hamar a kutatások középpontjába került. A tőzegáfonyának a fertőzés megelőzésre gyakorolt hatékonysága az elmúlt két évtizedben meglehetősen ellentmondásos volt a szakirodalomban. A legutóbbi (2012-ben megjelent) Cochrane-felülvizsgálat ebben a témakörben arra a következtetésre jutott, hogy nincs elegendő elegendő bizonyíték arra, hogy a tőzegáfonyából készült gyümölcslevek vagy koncentrátumok alkalmasak a cisztitisz megelőzésére. A jelentések azonban rámutattak, hogy a hatásosság mérésének komoly akadálya volt az „aktív hatóanyag” szélsőségesen változó mennyisége az egyes kísérletekben. Az elmúlt néhány évben elvégzett kutatások jó része ezért kifejezetten figyelembe vette a vizsgált tőzegáfonya-termékek proantocianidin (PAC) koncentrációját.
2017-ben egy új tanulmányt, amely 25, a témába vágó klinikai vizsgálat eredményeit vetette egybe. A tanulmány végső következtetése szerint a megfelelő hatóanyag koncentrációval rendelkező tőzegáfonya kivonatok alkalmasak arra, hogy csökkentsék a húgyúti fertőzések előfordulásának gyakoriságát, különösen a visszatérő húgyúti fertőzésekben szenvedők esetében. A tanulmány klinikai összefoglalója (angol nyelven) elérhető az alábbi linken:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28288837

Egy korábbi bejegyzésünkben arra a kérdésre kerestünk választ, hogy szedhető-e a tőzegáfonya a terhesség alatt. Elolvasom