Egyéb

Szedhetünk -e tőzegáfonyát a terhesség alatt?

A tőzegáfonyát – ezt az Észak-Amerikában őshonos gyümölcsöt – hagyományosan a visszatérő húgyúti fertőzések (UTI) elkerülése érdekében használják. Leggyakrabban italkoncentrátum vagy kapszula formájában kerül fogyasztásra. A tőzegáfonya a terhesség alatt az egyik leggyakrabban szedett gyógynövény, a felmérések alapján a nők 1-5%-a fogyasztja a terhesség alatt. A húgyúti fertőzések negatív következményei a terhesség kimenetelére jól dokumentáltak. Számos vizsgálat talált összefüggést a fertőzést okozó baktériumok valamint a koraszülés, a méhen belüli növekedés alacsony intenzitása és a kisebb születési súly megnövekedett kockázata között. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy maga a tőzegáfonya nem lehet e negatív hatással a terhesség kimenetelére.

2013-ban jelentették meg egy tíz éven át tartó és összesen 100 ezer terhességet vizsgáló norvég kutatás eredményeit. A vizsgálat nem talált összefüggést a tőzegáfonya szedése és az alábbi fejlődési rendellenességek között: malformáció, csecsemőhalandóság, koraszülés, alacsony születési súly, alacsony Apgar pontszám. A rendelkezésre álló adatok alapján tehát a tőzegáfonya a terhesség szempontjából ártalmatlan étrendkiegészítőnek tekinthető.

A teljes tanulmány (angol nyelven) itt elérhető:

Pregnancy and cranberry

A témához kapcsolódó bejegyzésünkben arra kerestük a választ, hogy hatásos a tőzegáfonya a húgyúti fertőzések megelőzésére. Elolvasom

Slider