Egyéb

Tudományos áttörés a hüvelygomba elleni küzdelemben

By 2023-12-18 No Comments

A Debreceni Egyetem kutatóorvosai brit és olasz kollégáikkal közösen a cink fontos szerepére világítottak rá egyes gombafajok tekintetében, amely merőben új távlatokat nyithat a hüvelygomba kezelésében.

A Science Translational Medicine című folyóirat címoldalán is megjelenített közlemény tudományos áttörésnek tekinthető. A kutatás eredménye nők millióinak hozza el a gyógyulás reményét. A több országban zajló vizsgálatban a Debreceni Egyetem volt az egyetlen magyarországi helyszín – ismertette Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A világon mintegy hárommilliárd nő életében legalább egyszer jelentkeznek a hüvelygomba kínzó tünetei és még riasztóbb adat, hogy a visszatérő gombás hüvelyfertőzés mintegy 140 millió nőnek keseríti meg a mindennapjait – mutatott rá Kozma Bence, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa.

Hozzátette, hogy az igazi probléma abban rejlik, hogy a gombaellenes kezelések nem mindig hatékonyak, valamint számos esetben a kezelésekkel szemben rezisztencia alakul ki, így a korábban sikeres kezelések egyre kisebb hatást fejtenek ki. A hüvelygomba okozója a Candida nevű gomba, melynek számos faja létezik, de a legtöbb fertőzésért a Candida albicans nevű faj a felelős.

A kutatócsoportot vezető Exeteri Egyetem laboratóriumában mintegy tíz éve zajló kutatás eredménye, hogy sikerült bizonyítani, hogy a Candida albicans nevű gombának szüksége van cinkre a táplálék formájában, melyet egy Pra1 nevű, saját maga által termelt molekula vesz fel. A szakemberek most azt is igazolták, hogy ez a Pra1 nevű molekula felelős a gomba által kiváltott gyulladásos reakcióért, mely a számos kellemetlen tünet okozója.

Az igazán izgalmas a kutatásban az, hogy eredményeink azt sugallják, hogy a cink hüvelyben történő alkalmazása blokkolhatja a Pra1 gyulladást okozó molekula termelődését, így gátat szabva a hüvelygomba kínzó tüneteinek. A hüvelygombától szenvedő nők számára ez kutatásunk legfőbb ígérete. Büszkék vagyunk rá, hogy az európai kollaborációban megvalósuló tanulmány klinikai vizsgálata Debrecenhez köthető – hangsúlyozta Kozma Bence, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

A publikációban a kutatók a cink fontos szerepére mutattak rá egyes gombafajok tekintetében, amely új távlatokat nyithat a hüvelygomba kezelésében.

A gyulladást okozó gombákkal vívott harc valószínűleg egyidős az emberiség történetével, de mindezidáig a gombák elpusztítása volt a cél, mely – mint az tapasztalható – gyakran sikertelen próbálkozás. Kutatásunk új perspektívája, hogy nem a gomba kiirtására, hanem a gyulladást okozó készségének kikapcsolására törekszünk, így már képtelen lenne tüneteket okozni – mondta Takács Péter, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára és az Eastern Virginia Medical School professzora.

Magyarországon már kapható a JUVIA hüvelygél, amely megfelelő mennyiségű cinket tartalmaz.