inkontinencia

Nagyon sok nőnek segíthet az új inkontinencia applikáció

By 2021-10-08 No Comments

Szakmai szervezetek bevonásával készült el az az új mobiltelefonos applikáció, mely lehetővé teszi mind a betegek, mind a háziorvosok számára a minél pontosabb diagnózis felállítását a vizeletinkontinenciával vagy vizelettartási zavarokkal küzdőknél.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának és a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság (MAKUT) szakembereinek közreműködésével készítette el a Fempharma Kft. azt az új mobiltelefonos applikációt, mely segítséget nyújt a vizeletinkontinencia diagnózisának felállításában és a terápia kiválasztásában.

Az INCOXIL névre hallgató applikáció elérhető iPhone készülékekre és Android készülékekre

Vizelet inkontinenciának nevezzük az akaratlan vizeletvesztéssel járó állapotokat. Ez a rendkívül zavaró, az életminőséget nagyban romboló állapot igen gyakori: egyes statisztikák szerint akár felnőtt női népesség mintegy 25-40%-nak vannak, vagy voltak ezirányú panaszaik, így Magyarországon 1-1.5 millió nőnek keserítheti meg mindennapjait. Méretét tekintve tehát nyugodtan tekinthetjük a problémát népegészségügyi kérdésnek. Gazdasági hatásai mind az egyén, mind a társadalom szintjén jelentős mértékben megnyilvánulnak: egyes felmérések szerint a vizelet inkontinenciával küzdő nők munkahelyi produktivitása olyan mértékben csökken, mint az asztmában vagy rheumatoid arthritisben szenvedőknek.

A vizelet inkontinencia jelenlegi nemzetközileg is elfogadott kivizsgálási algoritmusa számos olyan elemet tartalmaz, amelyek vagy kellemetlenek, kényelmetlenek a páciensek számára, esetleg invazívak. Ezen két tényező közös hatásaként az inkontinens betegek töredékénél kerül a betegség felismerésre, következményesen a kórkép kezelése is csak a betegek kis részénél valósulhat meg.

A Debreceni Egyetemen most bemutatott INCOXIL mobiltelefonos applikáció ezen nehézségeket próbálja enyhíteni. Egyfelől lehetőséget ad magának a betegnek az öntesztelésre másfelől segítséget nyújt akár a háziorvosnak, akár a szakorvosnak a kórkép pontos diagnózisának felállításában.

Az applikáció fejlesztését irányító szakemberek szerint hiánypótló fejlesztésre került sor és ezzel egy ígéretes folyamat indult el a magyarországi urogynekológiai szakellátásban.

Prof. Dr. Takács Péter, a Fempharma Kft. tudományos igazgatója, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára és az Eastern Virginia Orvostudományi Egyetem Professzora hozzátette: „Az INCOXIL alkalmazása nagy mértékben leegyszerűsítheti számos vizeletinkontinenciával küzdő nő kivizsgálását”.

Dr. Majoros Attila a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa és egyben a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság Társelnöke kiemelte, hogy a „INCOXIL applikáció algoritmusai megpróbálnak megfelelni a magyar és a nemzetközi urológiai, urogynekológiai protokolloknak. Hatalmas lehetőséget látok abban, hogy a háziorvosok kezébe kerül egy a vizeletinkontinencia kivizsgálásához segítséget nyújtó applikáció ezzel még több beteget bevonva a terápiás kezelésekbe”. A Debreceni Egyetem részéről a projektet irányító Dr. Kozma Bence osztályvezető egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Urogynekológiai profiljának vezetője kiemelte: „Mivel az INCOXIL applikációt az inkontinenciával küzdő nők otthon, saját megszokott környezetükben használhatják, igy könnyébe válik a kommunikáció és az adatgyűjtés erről a kényes, intim kondícióról.” – mondta.