Egyéb

A terhesség és a koronavírus: 10 válasz a szakértőtől

Prof. Dr. Takács PéterProf. Dr. Takács Péter, PhD, szülész-nőgyógyász professzor, nőgyógyászati urológus.
Több mint két évtizede gyógyít, oktat és kutat az Egyesült Államokban. Korábban a University of Miami, jelenleg az Eastern Virginia Medical School uroginekológiai tanszékének vezetője. Nemzetközileg elismert orvos-kutató. A Debreceni Egyetem doktori iskolájának témavezető professzora.

 

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyenlőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a COVID-19 vírusnak a terhes nőre és magzatára való hatásáról. Egyenlőre világszinten is kevesebb mint 100 esetből tudtak következtetést levonni és ezek többsége Kínához köthető. A jelen tájékoztatóban közzétett információk azt a tudást tükrözik, amellyel 2020. március 31-én rendelkezünk a vírussal kapcsolatban.

1. Terhesség alatt veszélyes-e rám nézve, ha elkapom a COVID-19-et?

Jelenlegi ismereteink szerint a terhes nőkre valószínűleg nem veszélyesebb a koronavírus, mint más egészséges felnőttekre. A terhes nők túlnyomó többsége várhatóan csak enyhébb illetve közepes mértékű megfázást és / vagy influenza-szerű tüneteket észlel.

2. Melyik trimeszter a legveszélyesebb?

A szervezet tartalékai a harmadik trimeszterben vannak a legalacsonyabb szinten, ekkor a legsebezhetőbb az immunrendszer a fertőzésekkel szemben.

3. A magzatra nézve veszélyes-e, ha elkapom a COVID-19-et?

Ez elsősorban attól függ, hogy a kismama tünetei mennyire súlyosak. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fertőzött kismama általában nem betegíti meg a magzatot. Eddig legalábbis csak egy ilyen esetet dokumentáltak Kínában, de ennek az esetnek a valódisága még vitatott.

4. A magzatra nézve melyik trimeszterben a legveszélyesebb?

Erre nézve jelenleg nincsenek megalapozott információk.

5. Mire figyeljek oda a védekezés szempontjából?

A legfontosabb dolog az, hogy kövesse a hivatalos útmutatásokat. Ez alapvetően az alábbiakat foglalja magában:

  • Mosson rendszeresen kezet.
  • Kerülje az érintkezést mindenkivel, akinek a koronavírusos tünetei vannak.
  • Ha lehetséges, kerülje a tömegközlekedés használatát.
  • Ha lehetséges, dolgozzon otthonról.
  • Kerülje el a nyilvános összejöveteleiket.
  • Kerülje a találkozásokat azokkal a barátokkal és családtagokkal, akikkel nem él egy háztartásban.
  • Kapcsolattartásra használja a telefont illetve az internet adta lehetőségeket. Ebbe beletartozik az orvossal történő kapcsolattartás is.

6. Érdemes-e speciális vitaminokat, ásványi anyagokat szedni?

Igen, mindenképpen. A hagyományos prenatális vitaminokon túl ajánlott a C-vitamin, valamint ásványi anyagok közül a cink bevitele. Ezek immunerősítő hatására vannak bizonyítékok.

7. Milyen dózisban érdemes szedni ezeket?

Az ajánlott maximális dózis terhesség alatt a C-vitamin esetében 85 mg, cink esetében 11 mg. A szülés után pedig érdemes még több cinket bevenni, akar 25 mg-ot is.

8. Karanténba kell-e menjek a terhesség alatt?

Erre vonatkozóan nincs külön szabályozás a terhes nőkre, a karantén szabályait más egészséges felnőttekhez hasonlóan kell betartani.

9. Ha elkapom a COVID-19 betegséget szedhetek-e bármilyen gyógyszert?

Más fertőzésekhez hasonlóan ez elsősorban a tünetek súlyosságától függ. Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa fog tudni választ adni az adott szituáció függvényében.

10. Ha COVID-19 betegséget kapok terhesség alatt be kell-e mennem a kórházba vagy otthon maradhatok?

Ez egyrészt a tünetek súlyosságától, másrészt a koronavírus által kiemelt teher alatt lévő egészségügyi ellátórendszer aktuális állapotától függ. Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa fog tudni választ adni az adott szituáció függvényében.