Egyéb

A szülés és a koronavírus: 10 válasz a szakértőtől

Dr. Kozma Bence a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének kinevezett osztályvezető adjunktusa és az uroginekológiai szakrendelés vezető orvosa. 2019-ben szerzett PhD fokozatot.

 

 

 

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyenlőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a COVID-19 vírusnak a terhes nőre és magzatára való hatásáról. Egyenlőre világszinten is kevesebb mint 100 esetből tudtak következtetést levonni és ezek többsége Kínához köthető. A jelen tájékoztatóban közzétett információk azt a tudást tükrözik, amellyel 2020. március 31-én rendelkezünk a vírussal kapcsolatban.

A jelenlegi vírushelyzet hatással lehet a terhesgondozásra, a szülésre és a szülést követő kórházi tartózkodásra. Ebben a helyzetben az egészségügyi ellátásnak alapvetően két feladatot kell megoldania:

  1. Meg kell akadályozni, hogy az egészséges nők a folyamat során megfertőződjenek
  2. Biztosítani kell a biztonságos gondozást a feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött terhes nők számára.

A kérdések és válaszok ehhez kapcsolódóan két csoportba sorolhatóak: az első három kérdés a feltételezett egészséges terhes nők, míg a maradék hét kérdés a feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött terhes nők számára releváns.

 

Amennyiben Ön feltételezhetően nem vírusfertőzött

 

Mit kell tennem ebben a helyzetben?

Folyamatosan tájékozódjon az aktuális helyzetről és intézkedésekről. Tartsa be az elrendelt korlátozásokat saját maga és mások védelme érdekében. Szorítsa minimálisra a nyilvános helyeken történő tartózkodást  Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt. Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését.

Ugyanúgy járnom kell e a terhességi vizsgálatokra, mint eddig?

Igen. Nagyon fontos, hogy amennyiben egészséges, részesüljön a megfelelő terhesgondzásban, hiszen csak ezek során lehet kiszűrni a potenciális problémákat. Ha valamilyen okból nem tud részt megjelenni az egyeztetett időpontokban, akkor ezt jelezze a terhesgondozást végző egészségügyi személyzet felé. A helyzetet bonyolíthatja az egészségügyi intézmények jelenlegi leterheltsége, ez esetenként több rugalmasságot igényelhet az Ön részéről, de semmi sem veszélyeztetheti az Ön ellátásának biztonságát.

A szülés és a kórházi tartózkodás menetét hogyan befolyásolja a vírushelyzet?

A járványhelyzet az egészségügyi ellátás legtöbb területét érinti. Ezzel együtt a kórházak és a szakrendelők mindent megtesznek annak érdekében a szükséges szolgáltatásokat biztonságos módon nyújtsák a terhes nőknek. Jelenleg Magyarországon a szülések és az utógondozás a megszokott helyeken és feltételekkel folynak.

 

Amennyiben Ön feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött

 

Mit kell tennem ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozást végző egészségügyi személyzettel és tájékoztassa őket a helyzetről. Ha nincsenek tünetei vagy csak enyhe tünetei vannak, akkor várhatóan az otthoni karantént javasolják. Amennyiben súlyosabb tünetei vannak, akkor kórházi kezelésre is szorulhat.

Továbbra is részt vehetek a terhesgondozási vizsgálatokon ha otthoni karanténban vagyok?

Vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozást végző egészségügyi személyzettel, hogy tájékoztassa őket a helyzetről és tanácsot kérjen a rutinvizsgálatokkal kapcsolatban.

Valószínű, hogy ebben az esetben a rutinvizsgálatok halasztásra kerülnek a karantén idejének végéig. Ha orvosa azt tanácsolja, hogy a vizsgálat nem várhat, akkor egyedileg megbeszélik Önnel a részleteket. Ebben az esetben előfordulhat, hogy más időpontban vagy más intézményben vegyen részt a vizsgálaton.

Megfertőzhetem a koronavírussal a csecsemőt szülés előtt?

Mivel ez egy új vírus, korlátozott mennyiségű hiteles információ áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzött és szülésen átesett nőkkel kapcsolatban. Néhány csecsemőt már diagnosztizáltak koronavírussal, de nem egyértelmű, hogy ezekben az esetekben a fertőzés a születés előtt vagy azt követően történt-e.

Szüléskor veszélyes-e rám nézve ha vírusfertőzött vagyok?

Igen, a szülés és a betegség együttes hatása még nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek. Ez főleg súlyos tünetek esetében igaz. A konkrét teendőkről a szülést vezető orvos hoz döntéseket.

Befolyásolja a szülés módját ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy a hüvelyi szülés vagy a császármetszés a biztonságosabb fertőzött anya esetében. Amennyiben súlyos tünetei és főleg légzési nehézségei is vannak, a gyorsabb lefolyású császármetszéses szülés biztonságosabb lehet.

Együtt maradhatok -e a kisbabámmal ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Igen, ez az Ön döntése (amennyiben a csecsemő jól van, és nem igényel külön ápolást).  Néhány országban a ténylegesen vírusfertőzött anyáknak azt tanácsolják, hogy 14 napig ne érintkezzen a csecsemővel. Ennek azonban negatív hatása lehet a baba táplálkozására és a kötődés kialakulására. A legjobb megoldás, ha közvetlen családtagjai bevonásával és orvosai tanácsait kikérve hozza meg ezt a döntést.

Megkezdhetem-e a szoptatást azonnal a szülés után?

Igen. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a vírus bekerül az anyatejbe és a szoptatás jól ismert előnyei meghaladják a vírus anyatejbe történő átterjedésének esetleges kockázatait.

Amennyiben szeretné elolvasni előző ismertetőnket a koronavírus és a terhesség kapcsolatáról, azt itt érheti el: https://fempharma.hu/terhesseg-es-koronavirus-10-valasz-szakertotol/