Egyéb

Problémás összetevők intim termékekben

Gyakran hallunk olyan kozmetikai termékekről, amelyek nem feltétlenül csak hasznos és egészséges összetevőket tartalmaznak. Ezek a legtöbb esetben csak múló kellemetlenséget (pl. irritáció) okoznak, de előfordulnak komolyabb egészségügyi következmények is. Bár minden összetevőre érdemes odafigyelni ami közvetlen kapcsolatba kerül testünkkel, az intim területekre – mint például a hüvely belseje – érdemes külön gondot fordítani.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan összetevőt, amit véleményünk szerint nem érdemes a hüvelybe juttatni. Ezek az anyagok nem hordoznak súlyos kockázatokat és természetesen nem mindenki egyformán reagál rájuk. Ennek ellenére a kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes tisztában lenni a már bizonyítást nyert vagy jelenleg is vizsgált jellemzőikkel.

Glicerin és propilén-glikol

Noha a glicerin hidratáló képessége a bőrápolók és tusfürdők gyakori alkotóeleméve tette, az intim termékekben való felhasználása nem mentes a kockázatoktól. A glicerin a cukor metabolikus mellékterméke, amely táplálékforrásként szolgálhat egyes mikrobák (mint például a Candida) számára. Ennek eredményeként hüvelygomba fertőzéshez vezethet.

A glikolokat gyakran a nedvességtartalom fenntartására használják a termékekben. A bőrrel történő érintkezés során ez a szintetikus anyag más vegyületeket is a bőr felszínéhez vonz. Emiatt a tulajdonsága miatt az érzékenyebb bőrrel rendelkező nők esetében hüvelyi irritációt okozhat.

Parabének

Nagyon sok vita zajlik a parabének csoportja körül. Ezek egy sor szintetikus tartósítószert tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a baktériumok és penészgombák szaporodását egy termékben. Aggodalomra az adhat okot, hogy a parabének az ösztrogén hatásait utánozva hatnak a sejtekre, potenciálisan növelve az emlőrák kialakulásának esélyét. Emiatt sokan inkább távol tartják magukat a parabéneket tartalmazó kozmetikai termékektől.

Ásványolaj vagy kőolaj-alapú összetevők

Ebbe a csoportba tartoznak az ásványi olajok, a vazelin, a paraffin olaj vagy a paraffinviasz. Bár ezek az olajos krémek hatékony kenőanyagnak tűnhetnek, mivel nagyon erősen tapadnak a bőrhöz, csak nagyon lassan ürülnek ki a szervezetből. A bevonat hatására megváltozhat a hüvelyi pH értéke és ezzel megnövekszik a baktériumi hüvelyfertőzés esélye.

Szilikon alapú összetevők

A szilikon alapú anyagok – mint például a metil-poliszilxán vagy a dimetikon – a simaság érzetet keltik, de a kőolaj-alapú anyagokhoz hasonlóan bevonatot képeznek a bőrön, korlátozva a annak szellőzését. Mivel nagyon nehéz eltávolítani őket, feszessé és szárazzá tehetik a hüvelyfalat.

Pontosan nem meghatározott “illatanyagok”

Ami az összetevők között illatanyagként vagy aromaként szerepel, az gyakran különféle vegyszerek kombinációját jelenti. Ezek a vegyszerek esetenként tartalmazhatnak  rákkeltő anyagokat, reproduktív toxinokat vagy allergéneket is. 

Alkohol

Az alkohol toxikus lehet a hüvelyflórára nézve. Nem való a hüvelybe.