Egyéb

A változókor pozitív hozadékai

Ha Ön a nők többségéhez hasonlóan gondolkodik, akkor valószínűleg ritkán jut eszébe, hogy a változókor bizony pozitív változásokat is hoz mindenki életébe.

A menopauzáról először a kellemetlen tünetekre asszociálunk: hőhullám, hüvelyszárazság, hangulatingadozás, hajhullás, alvászavar stb. A tünetek listája hosszú és lehangoló. Ugyanakkor a menopauza pozitív hatással is van az életminőségre. Először is az ösztrogénszint csökkenéséből következő testi változások nem mindegyike negatív. Másrészt több érzelmi és szociális változás plusz energiaforrást jelent. Nyolc pontban összeszedtük azt amit már számos nő felfedezett: a változókor pozitívumait.

 

A menstruáció vége

A menopauza a menstruáció végét jelzi, ez sok nő számára már önmagában is ok az ünneplésre. Nincs szükség többé tamponra vagy intim betétre, nem kell többé aggódnia a vérzés miatt, és nincs több menstruációs görcs. A perimenopauzás évek után – mikor a menstruációs ciklusok eleve egyre szabálytalanabbak és a vérzés is gyakran erősebb – ez egy nagy megkönnyebbülés. Azoknak a nőknek, akiket a menstruáció jobban megvisel a menopauza egy kifejezetten felszabadító érzés.

 

A PMS vége

A menstruációt megelőző napokban a premenstruációs szindróma (PMS) számos fizikai és lelki tünetet okozhat, kezdve a mellek érzékenységétől a fejfájáson át az ingerlékenységig. A PMS meglehetősen gyakori: Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Egyesülete szerint a menstruáló nők legalább 85% -a tapasztal a tünetek közül legalább egyet minden hónapban. Az ösztrogénszint hullámzását produkáló perimenopauza időszakában a tünetek általában súlyosbodnak. A menopauza bekövetkezése után a PMS eltűnik.

 

Szex védekezés nélkül

A menopauza után a nők a teherbe esés esélye nélkül élvezhetik a szexet. Egy nemzetközi kutatás során a menopauza előnyeire rákérdezve nagyon gyakran szerepelt a válaszok között a teherbe esés elleni védekezés szükségtelensége.

 

Hormonális eredetű fejfájások vége

A statisztikák szerint a nőket háromszor gyakrabban érinti a migrén, mint a férfiakat. A migrének körülbelül 70%-ának van köze a peteéréshez és a menstruációhoz. A migrének lüktető fájdalmat okoznak a fej jobb vagy bal oldalán, néha émelygéssel, hányással, valamint fény- vagy hang érzékenységgel is együtt járnak. A normál menstruációs ciklus során az ösztrogén és a progeszteron hormon ingadozó szintje váltja ki a menstruációs migrént. A menopauza után azonban az ösztrogén és a progeszteron szintjével együtt csökken a hormonális eredetű fejfájások száma is.

 

A mióma mérete csökken

A negyvenes éveikben járó nők közül sokak szervezetében alakul ki mióma, ez a majdnem mindig jóindulatú elváltozás. Ezek a göbök legtöbbször akkor indulnak növekedésnek mikor a szervezetben az ösztrogén és a progeszteron szintje jelentősen ingadozak: a terhesség környékén és a perimenopauza alatt. A mióma általában jól kezelhető, de kellemetlen panaszokat okozhat a fájdalomtól az erős vérzésen át a hólyagra kifejtett nyomásig. A menopauza után az ösztrogénszint csökkenésével együtt gyakran a miómák is visszahúzódnak.

 

Lelki leltár

A neves amerikai antropológus, Margaret Mead “változókori lelkesedésnek” nevezte ezt az érzést amelyet sok nő átél és legfőbb jellemzője az energia áradása fizikai és pszichológiai szempontból egyaránt. A menopauza bekövetkezése egy magától értetődő időpont a nők számára ahhoz, hogy felmérjék élethelyzetüket. Sokan ebben az időszakban értékelik át személyes kapcsolataikat, szakmai előmenetelüket vagy a saját testükhöz / egészségükhöz való hozzáállásukat.

 

Magabiztosság

Nem ritka, hogy a menopauza utáni nők lelkileg erősebbnek érzik magukat. Ennek okai egyrészt a menopauza során bekövetkező biológiai változások, másrészt az életkor, amikor a menopauza bekövetkezik. Egy fél évszázados élettapasztalattal a hátuk mögött a nők jobban tudják, hogy mit és hogyan akarnak elérni az életben és ez nagyobb magabiztosságot is kölcsönöz nekik.

 

Odafigyelés önmagunkra

A kisgyermekekkel való problémák lecsengése és a karrier kialakulása után egy nőnek sokkal több idejük van arra, hogy végre önmagukkal is foglalkozzanak. Itt az ideje a rendszeres egészségügyi szűrések elkezdésének (ha eddig nem tette meg), az egészséges étrendre való áttérésnek és a rendszeres testmozgás elkezdésének (vagy újrakezdésének). Áldozzon időt a pihenésre és a próbálja aktívan csökkenteni a stressz mennyiségét az életében. A szervezete meg fogja mindezt hálálni Önnek.