Egyéb

A nők és a koronavírus

A vírussal kapcsolatos jelenleg is folyamatban lévő számtalan kutatás közül több is azt próbálja egyértelműsíteni, hogy a férfiak és a nők miért reagálnak eltérően a COVID-19-re. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a hormonok nagy szerepet játszanak a vírus kialakulásában. Ezzel összefüggésben a nők és a férfiak immunrendszere között meglévő különbségek teszik lehetővé a nők számára, hogy jobban reagáljanak a fertőzésre.

 

Mi a különbség?

A férfiak és a nők közötti különbség a COVID-19 vonatkozásában nem csak a halálozás, hanem a fertőzés arányában is megmutatkozik. Az eddigi statisztikák szerint a  férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel halnak a vírusfertőzés következtében, mint a nők. A férfiak nagyobb valószínűséggel produkáltak pozitív teszteredményt és magasabb arányban szorultak kórházi ápolásra is. Ezen túlmenően a lélegeztetőgépekre is nagyobb arányban szorulnak rá.a kórházi kezelés során.

 

Miért vannak ezek a különbségek a férfiak és a nők között?

A férfiak és a nők közötti különbségek a vírusra adott válasz tekintetében részben genetikai és hormonális okokra vezethetőek vissza. Az eddigi tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy az ösztrogén védő szerepet játszik a COVID-19-hez hasonló fertőzések esetén. A SARS vírussal végzett kutatások hasonló eredményeket mutattak és a két vírustörzs között sok hasonlóság van. A SARS vírussal kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy az ösztrogén hormon blokkolása vagy eltávolítása jelentősen megnöveli a tüdőben lévő gyulladásos sejtek számát. Ez pedig nem csak megkönnyíti a vírusfertőzés bekövetkezését, de a betegség lefolyására is negatív hatással van.

 

Mi a helyzet a menopauzán már átesett nőkkel?

Mint tudjuk, a menopauza alatt az ösztrogén szintje fokozatosan csökken és a folyamat végére a korábbinál jóval alacsonyabb szinten stabilizálódik. Ezzel összefüggésben valóban magasabb a COVID-19 fertőzés aránya az 55-60 év közötti nők esetében. Ez a tény megerősíteni látszik az ösztrogén védő funkciójával kapcsolatos feltevéseket.

 

Miért tud védelmet nyújtani az ösztrogén?

Az ösztrogén mindenütt jelen van a szervezetünkben – megtalálható minden sejtben, és jelentős hatással lehet az immunrendszerre. Az ösztrogén befolyással van például a termelt immunsejtek számára és ez hatással van a fertőzésekre adott válaszra.

Ha az immunrendszer sejtjei nem reagálnak megfelelően a kórokozóra, akkor elkezdik a citokineknek nevezett fehérjemolekulák termelését. Erre alapvetően azért van szükség, mert a citokinek képesek a vírusokat elpusztítani. Előfordulhat azonban, hogy a sejtek túlzásba viszik a citokinek termelését és ez a szövetek károsodásához vezethet. A kutatóorvosok elsősorban ezeket az úgynevezett „citokin viharokat” társították a COVID-19 súlyos következményeivel. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az ösztrogén képes szabályozni az immunválaszokat, biztosítva ezzel, hogy az immunsejtek a fertőzés veszélyére arányosan reagáljanak és megakadályozzák a specifikus fertőzésekkel szembeni túlzott reakciókat.

 

Akár a vírusfertőzés kezelésben is szerepe lehet az ösztrogénnek?

Ha az ösztrogén segíthet megakadályozni a “citokin vihar” kialakulását és ezzel csökkenteni képes a betegség súlyos tüneteit, akkor a COVID-19 potenciális kezelésének is tekinthető. Ehhez kapcsolódóan jelenleg valóban több kutató is vizsgálja, hogy segíthet-e a rövid távú ösztrogénkezelés. Az Egyesült Államokban jelenleg is zajlik egy klinikai vizsgálat, amely során ösztrogén tapaszt adtak a férfiaknak és a nőknek egyaránt. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy az ösztrogénszint növelése valóban csökkentheti -e az immunválaszt.