Egyéb

Menopauza és Alzheimer

A menopauza során bekövetkező hormonális változások megnövelhetik az Alzheimer-kórral járó agyi változások kockázatát – állítja a Weill Cornell Medicine intézet új kutatása.

Az agyi képalkotó berendezésekkel végzett vizsgálatok alapján az Alzheimer-kór egyértelműen az agyban bekövetkező változásokkal kezdődik, akár évtizedekkel megelőzve a klinikai tünetek kialakulását. Tekintve, hogy a fejlett országokban az Alzheimer-kóros betegek kétharmada nő, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a nők agyában jobban megfigyelhetőek-e az Alzheimer-kórra utaló jelek a férfiakhoz képest a 40-es és 50-es életévekben.

A néhány napja közzétett tanulmány megállapította, hogy a változókorban lévő nők agyában átlagosan 30% -kal több Alzheimer-plakk található az azonos korú férfiakkal összehasonlítva. A nőknél 22% -kal alacsonyabb agyi glükóz-anyagcserét mutattak, ami azt jelenti, hogy az agyban alacsonyabb az energiaszint, és körülbelül 11% -kal nagyobb mértékű az agy zsugorodása. Ezek a folyamatok egyértelműen az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének jelentős lassulásával, azaz a menopauzával vannak kapcsolatban.

Bár az eredmények megerősítéséhez több hasonló kutatásra is szükség lesz még, már most „el kell kezdenünk gondolkodni az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó kockázatok hamarabbi csökkentésében” – mondta el Dr. Lisa Mosconi, a kutatás vezetője.

Nagyon kevesen társítják az agyat érintő változásokat és a menopauzát annak ellenére, hogy a menopauza idején a nők mintegy 80% -ának vannak olyan neurológiai jellegű tünetei, mint az álmatlanság, depresszió, szorongás vagy memóriavesztés.

A kutatás során Dr. Mosconi és kollégái 121 olyan 50-es éveiben járó embert (85 nő és 36 férfi) vizsgált, akik nem mutatták az Alzheimer tüneteit, de genetikájuk és családi hajlamaik alapján az átlagnál magasabb kockázattal rendelkeztek. A vizsgálatok között ott volt a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) és pozitron emissziós tomográfia (PET) is.

Miután feltárták, hogy a nők agyában több, az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható elváltozás figyelhető meg, a kutatók statisztikai elemzéssel azonosították a kockázati tényezőket (életkor, iskolai végzettség, koleszterinszint, dohányzás, étkezési szokások, testmozgás, cukorbetegség, menopauza, hormonterápia stb.). A kockázati tényezők közül egyértelműen kiemelkedett a menopauza, mint az Alzheimerhez köthető agyi változások elsődleges előrejelzője.