Uncategorized

Miért sportoljunk a szülés után?

A szülés óriási megterhelés a szervezet számára, kiürülnek raktáraink, elgyengülnek izmaink, különösen a kismedence izomzata. A regenerációt érdemes minél hamarabb elkezdeni, megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és táplálék bevitelével, illetve hüvelyi szülés után 6 héttel, császármetszés után 12 héttel, ha az orvos mindent rendben talál, elkezdhető a szülés utáni testmozgás is.

Rengeteg új helyzet, új feladat adódik egy kisbaba születése után és talán a legutolsó dolog az, hogy magunkra figyeljünk, esetleg még tornázni is elmenjünk. Viszont ahogyan a várandósság során vigyáztunk babánkra és magunkra, a szülés után ugyanúgy figyelnünk kell saját egészségünkre is, hiszen a mi állapotunk sugárzik a családunk felé is.

A fokozatosság a legfőbb elv, amihez tartanunk kell magunkat, nem szabad túlterhelni a medencefenék izmait sem és több szempontot érdemes figyelembe vennünk mielőtt nekilátunk.

Detti Fittmami

Tornázhatunk otthon, edzőteremben, szabadban, viszont mindenképp érdemes egy szakemberrel (kismama tornaoktató, személyi edző, aerobikoktató, LoveYourBelly tréner) konzultálni, aki segít abban, mi a legoptimálisabb testmozgás számunkra ebben az időszakban. Ugyanis nem mindegy, hogy a várandósság előtt és alatt mennyire voltunk aktívak, hisz ez befolyásolja a szülés utáni fizikai állapotunkat is.

A fizikai állapothoz természetesen hozzátartoznak a „nem látható” izmok is, melyeket ugyanúgy edzeni szükséges, gátizom tornával, intimtornával. Sőt, amennyire szüksége van a testünknek a jó minőségű tápanyagokra, vitaminokra, nyomelemekre, megfelelő folyadékra, ugyanúgy szüksége van a kismedence izomzatának a megfelelő vitamin ellátásra ahhoz, hogy regenerálódni tudjon.

Arra biztatok mindenkit, hogy figyeljen magára, ne csak a várandósság alatt, hanem a szülést követően is, és tegyen meg mindent a regenerálódás, a testi-lelki egészség érdekében.

Szerző: Paróczai Detty, Detty Fit Club