Egyéb

A cink szerepe a női egészségben

A cink az egyik legfontosabb alapvető ásványi anyag az emberi szervezetben. A felnőtt test körülbelül két-három gramm cinket tartalmaz, amely a szövetekben, csontokban, testfolyadékokban és sejtekben található. A cink részt vesz számos testfunkcióban és támogatja legalább 100 különböző enzim aktivitását.
A cink ajánlott napi bevitele nőknél 8 mg, férfiaknál 11 mg életkortól függően, lásd az alábbi táblázatot.

Életkor Férfi Terhesség Szoptatás
0 – 6 hónap 2 mg 2 mg
7 – 12 hónap 3 mg 3 mg
1 – 3 év 3 mg 3 mg
4 – 8 év 5 mg 5 mg
9 – 13 év 8 mg 8 mg
14 – 18 év 11 mg 9 mg 12 mg 13 mg
18 év felett 11 mg 8 mg 11 mg 12 mg

A cink sokféle élelmiszerben megtalálható természetesen, de étrend-kiegészítőként is kapható. A legjobb természetes cinkforrások a bab, az állati fehérjék, a diófélék, a halak és más tengeri ételek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tejtermékek.

 

A cink különösen fontos a nők két kiemelt életszakaszában: szülés után és a menopauza bekövetkezése után is.

 

Szoros összefüggés van a szervezet cink szintje és a szülés utáni egészség között:
  1. A cink nagy mennyiségben szükséges a baba fejlődéséhez, ezért szintje az anyai szervezetben a terhesség és szoptatás alatt gyakran túlságosan alacsony. A cinkhiány ezen kívül a szervezet prolaktin szintjének növekedéséhez vezet, ami hozzájárulhat a hajhulláshoz és az étvágytalansághoz. Az alacsony cinkszint feltehetően jelentős szerepet játszik a hormonális egyensúly felborulásában és az ehhez kapcsolódó tünetek kialakulásában.
  2. Mivel a cinkhiány kedvezőtlen hatást gyakorol a sebgyógyulásra, feltétlenül szükséges a cink megfelelő szintjének biztosítása közvetlenül a szülés után.
  3. A cink segíti azoknak a fehérjéknek az anyagcseréjét, amelyek az izomsérülések helyreállításában van szerepe. Terhesség és szülés után ezért elengedhetetlen a kismedencei izmok regenerálódásához.
A cinknek kiemelt szerepe van a hüvelyszárazság kezelésében

A cink elengedhetetlenül szükséges a hüvelyszárazság kezeléséhez, mivel olyan ásványi anyag, amely segít megújítani a különböző típusú sejteket a szervezetben – beleértve hüvely falát borító speciális sejteket is.

Több tudományos kutatás is összefüggést mutatott ki a kóros hüvelyi állapotok és a hüvelyi cink szint között. Más kutatások ugyanakkor bebizonyították, hogy cink tartalmú hüvelyi készítmények képesek a hüvelyfal szerkezetének a javítására.

Juvia hüvelyhidratáló gél a hüvelyszárazság kezelésére.