Egyéb

Menopauza és hajritkulás

Az évek előrehaladtával hajunk egyre ritkul – ez egy természetes folyamat. Ahogy a bőrünk sem ugyanúgy néz ki 40 évesen mint 20 évesen, a hajunk állapota sem változatlan. Mivel a haj növekedési ciklusát a hormonok is befolyásolják, a menopauza időszaka körül az ösztrogénszint csökkenése gyakran felgyorsítja ezeket a hajhoz kapcsolódó változásokat.

Hogyan befolyásolja a menopauza a haját?

Nagyon sok nő tapasztalja a hajszálak elvékonyodását és ritkulását a 40-es évek bekövetkezése után. Ennek fő oka az, hogy a menopauza az ösztrogénszint csökkenésével jár és az ösztrogén egy olyan hajbarát hormon, amely lehetővé teszi, hogy a hajszálaknál tovább tartson a növekedési (anagén) fázis.

A növekedési fázistól függetlenül a hajszálak törése is könnyebben bekövetkezik a menopauza után. Ennek az az oka, hogy a tüszők által termelt új hajszálak egyre vékonyabbá válnak és a vékonyabb haj természetszerűen törékenyebb is.

Azoknál a nőknél, akiknek a szőrtüszői érzékenyek a DHT-re (dihidro-tesztoszteron), a menopauza során a haj ritkulása gyakran még erőteljesebb. Ez azért van így, mert az ösztrogénszint csökkenése egyben a tesztoszteron arányának növekedésével jár a szervezetben, lehetővé téve, hogy ez a hormon erősebb negatív hatást gyakoroljon a szőrtüszőkre.

Miben érhető tetten a haj ritkulása?

A haj ritkulása a kiváltó októl függetlenül minden esetben fokozatosan megy végbe. Bár a menopauza átlagosan 50 év körül következik be, a hajat érintő változások már jóval korábban elindulhatnak. A leggyakrabban észlelt hatások a következők:

  • A hajszálak nem nőnek olyan hosszúra mint korábban
  • A hajszálak közötti távolság megnő
  • A fejtetőn látványosan megritkuló haj
  • A homlok elülső részén, oldalán jelentkező hajritkulás
  • Az egyes hajszálak vastagságának (térfogatának) és hosszának csökkentése

Hogyan lassítható a haj ritkulása a menopauza után?

Hajunk védelmében alapvetően két dolgot tehetünk, amelyek nem zárják ki egymást, sőt, együttes alkalmazásuk még jobb eredményhez vezethet:

  1. A hajhullás kezelésének elsődleges szintje az életmód felülvizsgálata. Ez alapvetően a következő tényezőkre bontható:
    1. Káros szenvedélyek csökkentése vagy elhagyása (dohányzás, alkoholfogyasztás)
    2. Kiegyensúlyozott étrend biztosítása.
    3. Károsító hajápolási szokások elhagyása: vegyi anyagok mellőzése, gyakori és erős szárítás elkerülése stb. 
    4. A stressz rizikófaktorainak csökkentése – a stressz növeli az androgén hormonok szintjét a szervezetben.
  2. Kiemelt fontosságú az ösztrogénhiány káros hatásainak ellensúlyozása. Súlyos menopauzás tünetek esetén ez történhet hormonkezeléssel, enyhébb esetben illetve a hormonkezeléstől való félelem esetén ajánlott a hormonmentes szerek alkalmazása. A Femarelle hatásosságát az ösztrogénhiány okozta tünetek kezelésére több tucat klinikai vizsgálat bizonyítja.