Slider

Húgyhólyaggyulladás

Visszatérő kellemetlen fertőzés

A húgyhólyaggyulladás (húgyhólyaghurut, cisztitisz) a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása. A legtöbb esetben a gyulladást bakteriális fertőzés okozza. A húgyhólyaggyulladás legtöbbször csak fájdalmas és zavaró, de ha a fertőzés átterjed a vesére, akkor súlyos egészségügyi problémává válhat.

Tünetek

A húgyhólyaggyulladás tünetei általában a következők:

 • Gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ
 • Égő, szúró érzés vizelés közben
 • Véres vizeletben
 • Zavaros vagy véres vizelet
 • Erőteljes szagú vizelet
 • Alhasi nyomás
 • Kényelmetlen medencetáji érzés
 • Enyhébb láz

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben a következő – vesebetegségre jellemző – tüneteket észleli, haladéktalanul forduljon orvoshoz:

 • Hátfájdalom vagy oldalsó fájdalom
 • Láz / hidegrázás
 • Hányinger / hányás

Forduljon orvoshoz abban az esetben is, ha több órán át érzi a gyakori, sürgető és fájdalmas vizelés tüneteit, illetve ha véres a vizelete. Ha korábban már diagnosztizáltak Önnél húgyhólyaggyulladást és hasonló tüneteket észlel, forduljon ismét orvoshoz. Ezen kívül konzultáljon orvosával abban az esetben is, ha a gyógyszeres kezelés után visszatérnek a tünetek.

Kialakulásának okai

A húgyúti rendszer részei a vesék, a húgycső, a húgyhólyag és a húgyvezeték. Mindegyik szerv szerepet játszik a szervezetnek felesleges anyagok eltávolításában. A vese kiszűri a vérből származó salakanyagot és számos anyag koncentrációját szabályozza. A húgyvezeték a veséből a húgyhólyagba szállítja a vizeletet, ahonnan az végül a húgycsövön keresztül távozik a testből.

Bakteriális húgyhólyaggyulladás

Az húgyhólyaggyulladás jellemzően akkor fordul elő, amikor a testen kívüli baktériumok a húgycsőn keresztül bejutnak a húgyúti rendszerbe és ott elkezdenek szaporodni. A legtöbb húgyhólyaggyulladást az Escherichia coli (E. coli) baktérium egyik fajtája okozza.
A bakteriális húgyúti fertőzések nagyobb eséllyel alakulnak ki az aktív szexuális életet élő nőknél. Ugyanakkor a szexuálisan inaktív nők és lányok is gyakran érzékenyek a húgyúti fertőzésekre, mivel a női nemi szervekben eleve gyakrabban megtalálhatóak az ezeket okozó baktériumok.

Fertőzés nélküli húgyhólyaggyulladás

Bár a cisztitisz leggyakoribb oka a bakteriális fertőzés, számos más tényező is okozhatja a hólyag gyulladását. Néhány példa ezekre:

 • Intersticiális hólyaggyulladás – Ennek a fájdalmas hólyagszindrómának is nevezett krónikus betegségnek a pontos kiváltó oka ismeretlen. A legtöbb esetben nőknél fordul elő. A betegséget általában nehéz diagnosztizálni és kezelni.
 • Kábítószer okozta húgyhólyaggyulladás – Bizonyos gyógyszerek – különösen a kemoterápiás kezelés során alkalmazott ciklofoszfamid vagy ifoszfamid – a szervezetből történő távozás során hólyaggyulladást okozhatnak.
 • Sugárzás által kiváltott húgyhólyaggyulladás – A medence területének sugárkezelése gyulladásos változásokat okozhat a hólyagszövetben.
 • Idegen test okozta cisztitisz – A katéter hosszú távú alkalmazása elõsegítheti a bakteriális fertõzések kialakulását és a szövetkárosodást, amelyek mind gyulladást okozhatnak.
 • Kémiai alapú húgyhólyaggyulladás – Bizonyos emberek túlérzékenyek egyes vegyszerekre, amelyek mint például a habfürdőben, a intim higiéniás sprayben vagy spermicid zselékben találhatóak. Ebben az esetben ezek az anyagok allergiás reakciót váltanak ki a húgyhólyagban, ami gyulladást okozhat.
 • Más betegségekkel összefüggő húgyhólyaggyulladás – A húgyhólyaggyulladás néha más rendellenességek – cukorbetegség, vesekő, megnagyobbodott prosztata- vagy gerincvelő-sérülések – komplikációjaként is felléphet.

Kockázati tényezők

A nők sokkal nagyobb eséllyel kapnak húgyhólyaggyulladást, minta a férfiak. Ennek elsősorban anatómiai oka van: mivel a nők húgycsöve rövidebb, a baktériumoknak rövidebb utat kell megtenniük a húgyhólyag elérésdéhez.

Néhány tényező a nők esetében tovább növeli a húgyúti fertőzések kockázatát:

 • Aktív szexuális élet – A közösülés során a baktériumok könnyebben és mélyebbre juthatnak a húgycsőben.
 • Egyes fogamzásgátló eszközök – A diafragmákat alkalmazó nők fokozottan veszélyeztetettek a húgyúti fertőzésekkel kapcsolatban. A spermicid anyagokat is tartalmazó diafragmák tovább növelik a kockázatot.
 • Terhesség – A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások növelhetik a fertőzés kockázatát.
 • Menopauza – A posztmenopauzás nők megváltozott hormonszintje gyakran összefüggésben van a húgyúti fertőzésekkel.

Az alábbi kockázati tényezők nőkre és férfiakra egyaránt vonatkoznak:

 • Akadály a vizeletáramlásban – Ilyet okozhat például a húgyhólyagban lévő kő, vagy a férfiaknál a megnagyobbodott prosztata.
 • Változások az immunrendszerben – Ez bizonyos betegségek megléte esetén következik be, mint a cukorbetegség, a HIV-fertőzés vagy egy daganat kezelése. Egy gyengébb immunrendszer növeli a bakteriális és bizonyos esetekben a vírusos hólyagfertőzések kockázatát.
 • Húgyhólyag katéter tartós használata – Ezeket krónikus betegségben szenvedő vagy idősebb felnőtteknél szokták alkalmazni. A hosszan tartó használat növelheti a bakteriális fertőzések iránti sebezhetőséget, valamint a húgyhólyagszövet károsodásának esélyét.

Azoknál a férfiaknál, akiknek nincsenek erre hajlamosító egészségügyi problémái, ritka a húgyhólyaggyulladás.

Lehetséges szövődmények

A gyorsan és megfelelően kezelt húgyhólyag-fertőzések ritkán okoznak szövődményeket, de megfelelő kezelés híján komolyabb komplikációk is felléphetnek:

 • Vesefertőzés – A kezeletlen húgyhólyagfertőzés vesebetegséghez vezethet. A vesefertőzés súlyos mértékben károsíthatja a vesét. A gyermekek és az idősek különösen veszélyeztetettek, amennyiben tüneteiket figyelmen kívül hagyják vagy más betegség tüneteinek vélik.
 • Vér a vizeletben – Cisztitisz esetén a vizeletben vérsejtek lehetnek, amelyeket csak mikroszkóppal lehet észlelni. Ha a vérsejtek a kezelés után is megtalálhatóak a vizeletben, szükség lehet a kiváltó ok felderítésére. A vizeletben lévő vér ritka a bakteriális cisztiszisz esetében, gyakrabban előfordul azonban kemoterápia vagy a sugárzás által kiváltott hólyaggyulladás esetén.

Megelőzés

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja a tőzegáfonyából kivonható proantocianid (PAC) egyedülálló eredményességét a húgyhólyaggyulladás megelőzésében. A PAC hatásossága azonban csak abban az esetben biztosított, ha minimum 36 mg-ot juttatunk be a szervezetünkben naponta.

Létezik néhány olyan módszer, amelyet az orvosok ajánlani szoktak az ismételt hólyagfertőzések fellépése esetén. Ezeknek a módszreknek a hatékonysága tudományosan nem bizonyított, de segítséget nyújthatnak.

 • Ne tartsa vissza a vizelést – Ha úgy érzi, hogy WC-re kell mennie, lehetőleg tegye meg minél hamarabb, még gyakran visszatérő inger esetén is.
 • Kádban fürdés helyett inkább zuhanyozzon – Ha érzékeny a fertőzésekre, a fürdés helyetti zuhanyzás segíthet megelőzni azokat.
 • Óvatosan tisztítsa meg a bőrét a hüvely és a végbélnyílás körül – Tegye ezt meg minden nap, de ne használjon erős szappanokat, és ne mossa túl erősen, mivel ezek irritálhatják ezen területek érzékeny bőrét.
 • Közösülés után lehetőleg minél hamarabb ürítse ki húgyhólyagját – A vizeletürítés segít eltávolítani a baktériumokat. Ha szükséges, ennek eléréséhez igyon meg egy-két pohár vizet.
 • Kerülje a dezodoros intim termékek használatát a nemi szervek környékén – Ezek a termékek irritálhatják a húgycsövet és a húgyhólyagot.

Kezelési lehetőségek

A bakteriális fertőzés okozta cisztitiszt általában antibiotikumokkal kezelik. A nem fertőző cisztitisz kezelése a kiváltó októl függ.

Bakteriális cisztitisz

A húgyhólyaggyulladást hagyományosan antibiotikumok alkalmazásával kezelik. A gyógyszer típusa függ a beteg általános egészségi állapotától és a vizeletben talált baktériumok fajtájától.

 • Első fertőzés – A tünetek jellemzően már az első napon jelentősen enyhülnek. A fertőzés súlyosságától függően azonban valószínűleg három és hét nap között kell lennie a kúra hosszának.
 • Visszatérő fertőzés – Visszatérő fertőzés esetén orvosa hosszabb antibiotikum-kezelést javasolhat. A visszatérő fertőzés kezelésére (és megelőzésére) egyre több orvos ajánlja a proanticianidot, amely akár a kezelés első vonala is lehet. Érdemes lehet húgyúti rendellenességekre specializálódott szakorvoshoz (urológus vagy nefrológus) is fordulni, annak kiderítésére, hogy egy esetleges urológiai rendellenesség okozhatja-e a fertőzést. Hasznos lehet az antibiotikum bevétele szexuális aktus után.
 • Kórházi kezelés során szerzett fertőzés – A kórházi eredetű húgyhólyagfertőzések azért jelenthetnek kihívást, mert a kórházakban talált baktériumok gyakran ellenállnak a fertőzések kezelésére általában használt antibiotikum-típusoknak. Ebben az esetben különböző típusú antibiotikumokra és/vagy kezelési módokra lehet szükség.

Intersticiális cisztitisz

Interstitialis cystitis esetén a gyulladás oka bizonytalan, ezért nincs egyetlen olyan kezelési mód, amely minden esetben működik. A kiváltó októl függően a kezelés részét képezhetik gyógyszerek, a húgyhólyag tágítása, elektromos stimuláció vagy valamilyen műtét.

Nem fertőző cisztitisz egyéb formái

Bizonyos anyagokkal szembeni érzékenység esetén ezek elkerülése sokat segíthet a tünetek enyhítésében és megelőzheti a cisztitisz újbóli előfordulását.

Életmód változtatás és otthoni praktikák

A cisztitisz által okozott fájdalom és kényelmetlenség enyhítésére hasznosak lehetnek az alábbi módszerek:

 • Használjon melegítő párnát – A has alsó részére helyezett melegítő párna nyugtathatja a gyulladt területet és csökkentheti a nyomás vagy fájdalom érzését.
 • Legyen mindig megfelelően hidratált – Igyon sok folyadékot, de kerülje a kávét, az alkoholt, a koffein és a citrusleveket tartalmazó italokat. Ezek a táplálékok irritálhatják a húgyhólyagot, és súlyosbíthatják a tüneteket.
 • Vegyen ülőfürdőt – Áztassa magát meleg vízben 15-20 percig, a fájdalom vagy kényelmetlenség enyhítése érdekében.