Uncategorized

Az anyai regeneráció szülés utáni mérföldkövei

Mi történik a kismama testével a szülést követő regenerációs időszakban? Melyek a felépülés legfontosabb mérföldkövei?

A szülés utáni regeneráció, vagyis a szervezet egészséges állapotának visszaállítása, a szülést követő 6 hétben a legintenzívebb, majd fél (más kutatások szerint egy) éven keresztül fog folytatódni. Tekintsük most át, miként regenerálódik a szervezet a hüvelyi szülést illetve a császármetszést követően!

Regeneráció a hüvelyi szülést követően

A hüvelyi szülést követően a felépülésnek különböző szakaszai lesznek. Az első jelentős változás, amire az édesanyának fel kell készülnie, hogy szervezete a placentáris táplálásról át kell álljon a szoptatásra, a tejtermelés beindulása pedig speciális hormonális környezetet igényel. Mit is jelent ez?

A szoptatás következtében az ösztrogénszint és más női nemi hormonszintek olyannyira leesnek, hogy hormonálisan a menopauzához hasonló állapotba kerül a szervezet. A relatív ösztrogénhiányos állapot miatt pedig olyan kellemetlen tünetekkel kell számolnia a kismamának, mint például a hüvelyszárazság vagy a szexuális együttlét okozta fájdalmak.
A hüvelyi szülést követő felépülési folyamatban mindenképpen szót kell ejteni a gátseb regenerációjáról is. Mivel Magyarországon szinte minden szülő nő rutinszerű gátmetszésen esik át, ezért a felépülés folyamatának fontos mérföldköve a metszés okozta seb gyógyulása. Az ottani nyálkahártya és az az alatt lévő izomzat hegesedése akár heteket is igénybe vehet.
Mindeközben egy másik fontos regenerációs folyamat is zajlik, melynek során a terhességet fenntartó méhtest visszahúzódik a terhességet megelőző állapotra, szinte öklömnyi méretűvé.
Emellett a kismedencének, a csontos medencének, az izomzatnak és a kötőszövetnek is vissza kell alakulni a terhesség előtti állapotába. Miként is történik ez?
A terhesség folyamán termelődik a progeszteron és a relaxin nevezetű hormon. Ezek fontos szerepet játszanak abban, hogy a kötőszövetek és az ízületek fellazulása megfelelő legyen a terhesség és a szülés során. Mivel a szülést követően ezeknek a hormonoknak a termelődése lecsökken vagy megszűnik, így a kötőszövetek, az ízületek valamint a kismedence szerkezete szép lassan elkezd visszaállni a terhesség előtti állapotba.

A kulcsfontosságú 6 hét

Ha nyomon követjük ezeket a kismamákat, akkor azt látjuk, hogy a 6. hétre a regeneráció szöveti szinten jelentős mértékben lezajlik. Érdekesség, hogy a felnőtt női szervezet kollagént vagy elasztint nagy mennyiségben szinte soha nem termel, kivéve a szülés után. Ennek a kollagén-elasztint szintézisnek tehát a döntő része lezajlik ebben a hat hétben, majd némileg lassabban, de fennmarad minimum 6 hónapig, de akár 1 éven keresztül is eltarthat.

Regeneráció a császármetszés után

A császármetszés által okozott szöveti sérülés jóval kisebb, mint amit a hüvelyi szülés okoz. A műtéti beavatkozás során egy 10-12 cm-es hasi metszése lesz a kismamának, és alatta a méhtesten is lesz egy hasonló metszés. Ezeknek kell majd a regeneráció során begyógyulnia. Szerencsére elmondhatjuk, hogy ezek a műtéti hegek jól gyógyulnak. A szövet erőssége már az első 2 hétben visszanyeri az 50-60%-át, egy hónappal a szülés után pedig a 70-80%-át. A hasfal erőssége tehát a 6. hétre elérheti a szülés előtti erősség 90-100%-át.
A hüvelyi szülést és a császármetszést követő regenerációban van egy másik szembetűnő különbség is. Ha azokat a nőket, akik csak császárral szültek – és soha nem indult be náluk a szülés – összehasonlítjuk azokkal, akik csak hüvelyi úton szültek, akkor azt fogjuk látni 1 évvel a szülés után, hogy látványos különbség van a hüvely állapotát tekintve közöttük. Aki hüvelyi úton szült, annak jóval tágabb, lazább hüvelye lesz, míg a másik esetben a hüvely szerkezete sokkal jobban közelít egy soha nem szült nő hüvelyéhez.

Mi az esélye annak, hogy visszanyerem a testsúlyomat?

Mikor leszek újra a régi? – teszik fel a szülést követően a kismamák a kérdést. Az az általános tapasztalat, hogy az első baba után a nők kb. 60-70%-a nyeri vissza a szülés előtti testsúlyát, míg a 2. és 3. gyermek után ez az arány lecsökken 40% alá. Vagyis minden egyes terhességgel és szüléssel egyre kisebb lesz az esélye annak, hogy visszanyerjük eredeti testsúlyunkat. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szülésekkel párhuzamosan öregszünk is, vagyis nem várhatjuk el, hogy ugyanúgy érezzük magunkat, mint kisbabánk világrahozatala előtt. A legtöbb tehát, amit tehetünk önmagunkért, ha azon dolgozunk, hogy testünkből megpróbáljuk kihozni a legtöbbet edzéssel, sporttal és megfelelő táplálkozással.

Ki segít a regenerációmban?

Vannak európai országok, ahol már felismerték a szülés utáni regeneráció fontosságát. llyen például Franciaország vagy Norvégia és Svédország, ahol támogatják a fizikoterápiát.
Sajnos azonban a szülésből való felépülés támogatása még nem általános eljárás mindenütt, pedig szakmailag mindenképpen jó lenne, ha például izomtornával segítenék idehaza a kismamákat.
Jó, ha tudod azonban, hogy a szülés utáni regenerálódásodért te magad is sokat tehetsz, amennyiben már azonnal szülés után biztosítod szervezeted számára azokat a létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a felépülésedhez szükségesek.

Forrás: babaszoba.hu
Szakértő: Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász professzor, nőgyógyászati urológus.