Egyéb

Szülés utáni hüvelyszárazság

Ahogy erről a Fempharma Tudástárban már gyakran szó esett – a női test számos változáson megy keresztül terhesség és szülés során. A változások jó része a hüvelyhez köthető, mégis van ezek közül egy olyan, amiről nagyon ritkán esik szó: a hüvelyszárazságról. Pedig ez a tünet a nőknek jelentős részét érinti.

Közvetlen a szülés után az ösztrogén szintje drasztikusan lecsökken. Mivel nagyrészt az ösztrogén felelős a hüvely nedvességének fenntartásáért, hiánya száraz, kényelmetlen és viszkető érzést okozhat.

A szoptatás és a hüvelyszárazság kapcsolata

A szoptatás előnyei mind az anyára mind a csecsemőre nézve jól ismertek. A szoptatás ugyanakkor jelentős változásokat idéz elő a hormonok szintjében. A prolaktin (egy tejelválasztást segítő hormon) egyre növekvő szintje gátolja a tüszőket stimuláló hormon (FSH) és a gonadotropin felszabadító hormont (GnRH) termelését, amelyek egyébként lehetővé teszik a petesejtek fejlődését és érését. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az ösztrogén szintje a menstruáció visszatéréséig nagyon alacsony marad. A szoptatás alatti alacsony ösztrogénszint a menopauzához hasonló tünetekhez – a hüvelyszövetek elvékonyodásához és fokozott hüvelyszárazsághoz – vezethetnek. Emiatt azonban senkinek sem kell abbahagyni a szoptatást: a hüvelyszárazság kezelhető!

A szabadalmaztatott, saját fejlesztésű Juvia hüvelygél elősegíti a hüvelyfal és a hüvely nyálkahártya integritásának helyreállítását és a hüvely egészségének visszaállítását. Ápolja és erősíti a hüvelyfalat ebben az ösztrogénhiányos időszakban.