Egyéb

A kalciumpótlás önmagában – vagy D vitaminnal együtt – még nem elég

Az Egyesült Államok Preventív Szolgáltatások Munkacsoportja (United States Preventive Services Task Force – USPSTF) az elsődleges ellátás és a megelőzés területén tevékenykedő független szakértői testület, amely rendszeresen felülvizsgálja az egészséggel kapcsolatos termékek hatékonyságát a klinikai bizonyítékok alapján és ajánlásokat fogalmaz meg ezekkel kapcsolatban.
Az USPSTF munkacsoportja a rendelkezésre álló vizsgálatok adatai alapján megállapította, hogy a napi 400 NE (Nemzetközi Egység) alatti D3 vitamin és 1000 mg alatti kalcium pótlás nem javasolt a csonttörések elsődleges megelőzésére a menopauza bekövetkezése után, mivel a kalcium és D3 vitamin szedése nem befolyásolja a törések előfordulásának gyakoriságát – viszont növeli a vesekövek kialakulásának statisztikai esélyét. Egy hét éves követési időszak eredményeit elemezve megállapították, hogy a kalciumpótlást kapott nők közül minden 273. esetben valamely húgyúti kő vagy vesekő alakult ki. Ugyanakkor nincs meggyőző tudományos bizonyíték az említett mennyiségek (napi 400 NE D3 vitamin és 1000 mg kalcium) fölötti pótlás hatásosságára sem.
A teljes tanulmány (angol nyelven) innen letölthető: link.

A Femarelle-ben található DT56a az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódva támogatja a szervezetbe bevitt kalcium beépülését a csontokba. Ily módon hozzájárul a csontképződéshez és ezzel a csontok erősödéséhez. A kalcium beépülése a csontokba azt is jelenti, hogy az nem az erekben, a vesében vagy a húgyvezetékben kerül felhalmozásra, ahol kifejezetten negatív hatásai is lehetnek.