Uncategorized

Interjú Prof. Dr. Takács Péterrel a Kismama magazinban

“Elképzelni sem tudtam más hivatást”

Dr. Takács Péter professzor, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora Debrecenben született és szerzett orvosi diplomát. A szülés utáni regeneráció fontosságára irányuló program, a Babántúl kutatási igazgatói munkája a tengerentúlról újra szülővárosához köti.

Azért választotta ezt a hivatást, mert az édesapja is az volt. Nyolcéves koráig a szülészeti klinika intézetében lakott. Míg más gyerekeknek az erdő, neki a szülészet volt a játszótér. Ötévesen látott először szülést, ami lehet, hogy túl korai volt, azonban elindított egy folyamatot.

-Hogyan választotta szakterületének az uroginekológiát?
-Már az egyetemi éveim alatt nyilvánvaló volt számomra, hogy a nőbetegekkel könnyebben megtalálom a közös hangot. A szülészet-nőgyógyászat azért nagyon szép, mert a az ember szülészkedni szeretne, akkor teljesen természetes folyamattal, egészséges nőkkel találkozik. Ha a nőgyógyászatra helyezi a hangsúlyt, az annyira széles lehetőségeket kínál, hogy biztosan megtalálja a számítását.
Aztán a sors úgy hozta, hogy Amerikában találkoztam az uroginekológiával, ami többek között a kismedencei süllyedéssel, inkontinenciával és szexuális diszfunkciókkal foglalkozik. Egy új terület, ami nagyon érdekelt.

Takács Péter

-Mikor és hogyan kezdődött a Babántúl program?
-Legalább tizenöt évre tekint vissza. Miamiban dolgoztam, amikor felmerült a kérdés, hogy hogyan tudnánk szülés után jobb irányba befolyásolni a kismedence elváltozásait. Laboratóriumi körülmények között kutattunk éveken át, majd vittük át az eredményeinket állatkísérletekbe. Végül a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végeztünk el egy olyan kísérletsorozatot, melyben igazoltuk, hogy a Babántúl étrend-kiegészítővel a kismedence izomzata szülés után erősíthető, felépülése gyorsítható.

-A programnak azonban további üzenete is van.
-Igen, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a kismamák a szülést követően törődjenek többet önmagukkal, egészségükkel. Sajnos elfogadott társadalmi elvárás, hogy az újdonsult anyuka százszázalékos odaadással, minimális segítséggel, éjjel-nappal foglalkozzon a babával. Úgy látom, hogy Amerikában a nők sokkal lazábban kezelik ezt, és nagyobb figyelmet fordítanak önmagukra.Az újszülöttből tinédzser lesz, majd elmegy otthonról. Nem mindegy, hogy milyen életminőséggel marad utána az anya. Például sokat tehet önmagáért a kismedencei izmok tornájával. Egy nőnek a terhesség alatt, majd a szülést követő hatodik héttől élete végéig fontos lenne ezt a területet tornáztatnia.

babántúl

-Miért olyan jelentős a felépülés szempontjából az első hat hét?
-A hüvelyi szülés során sérülhet a kismedence izomzata. Minél idősebb a kismama, annál nagyobb ennek a kockázata: míg az első gyermekét húszas éveiben szülő nőnél 15 százalék, addig a nagyvenes éveiben járónál 50 százalék. A levátorizomzatot úgy kell elképzelni, mint egy kelyhet, amely körülveszi a medencét. Jelentősen el kell lazulnia és szét kell nyílnia, hogy a baba kijöhessen rajta. Ezen az izomrétegen nyugszik a úgyhólyag, a hüvely és a belső nemi szervek. Ha itt maradandó elváltozás keletkezik, akkor az többek között inkontinenciához, szexuális problémákhoz vezethet. A szülést követő hat hét, hat hónap egyedi hormonális miliő, az evolúció szempontjából lényeges, önmagától működő, védő mechanizmus. A nők ennek köszönhetően tudtak probléma nélkül szülni még a vadonban is. A teljes regenerálódáshoz ez soha vissza nem térő időszak, ekkor lehet a legtöbbet tenni érte.