Modern génfeltérképező eljárások segítségével kutatók kimutatták, hogy az emberi testben lévő 100 milliárd sejtből megközelítőleg csak minden 10. sejt emberi. A maradék 90% mikroorganizmusokhoz tartozik – baktériumokhoz, vírusokhoz és más különféle mikrobákhoz. Megdöbbentő számok nemde? Kétségtelen, hogy a mikrobák kényes egyensúlya fontos szerepet tölt be testünk egészségének fenntartásában – amelybe a hüvely, és a hüvelyflóra is beletartozik.

Bakteriális vaginózis, hüvelygomba, húgycső-fertőzés – nem csak az elnevezésük ijesztő. A nők többsége élete során legalább egyszer szenved ezektől a betegségektől. A hüvelyi problémák kialakulásának fő oka a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása: Bizonyos baktériumok száma drasztikusan csökken, másoké túlszaporodik, melynek következtében megváltozik a flórát alkotó baktériumok aránya. Ilyenkor szervezetünk igyekszik leküzdeni a fertőzést, hogy visszaállhasson az egyensúly. Néha pedig külső segítségre is szüksége van, pl. gyógyszeres kezelés, prebiotikumok vagy életmódváltás formájában.

Az egészséges hüvelyflóra

A hüvelyben található lactobacillusok játsszák az egyik legfontosabb szerepet az egyensúly fenntartásában. Tejsav és hidrogén-peroxid termelésével képesek gátolni a káros baktériumok túlszaporodását és a hüvelyfalon történő letapadásukat. A tejsav segít fenntartani a hüvely savas környezetét is. A kiegyensúlyozott hüvelyflóra nélkülözhetetlen az egészséges hüvely számára.

Számos oka lehet annak, ha felborul az a finom egyensúly, ami jellemző az egészséges hüvelyre:

  • Szüléskor fellépő szövetkárosodás,
  • stressz,
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatása,
  • nem megfelelő higiénia,
  • túl szoros fehérnemű, vagy szintetikus fehérnemű viselése,
  • irritációt okozó testápolók, kozmetikai termékek,
  • hormonális változások, stb.

A megbolygatott egyensúly – mit lehet tenni?

A lactobacillusok számának csökkenése által csökken a tejsav termelődése is, veszélyeztetve a hüvely természetes, savas kémhatását. Ebben a megváltozott környezetben könnyedén elszaporodhatnak a káros baktériumok.

A tünetek általában jellegzetesek: hüvelyi folyás, kellemetlen szag, viszketés, irritáció, fájdalommal járó vizeletürítés vagy közösülés, égető érzés.
A terhesség alatt a leggyakoribb a lactobacillus számának és összetételének csökkenése, így a terhes nőknél a legmagasabb a fertőzésveszély!

A kiegyensúlyozott hüvelyi flóra segít megelőzni a bakteriális és gombás fertőzéseket és elengedhetetlen a megfelelő hüvelyi egészség szempontjából. Éppen ezért fontos hangsúlyt fektetni a helyes higiéniás szokások kialakítására, valamint érdemes olyan intim higiéniai termékeket választani, melyek összetevői segítenek helyreállítani és fenntartani az egészséges hüvelyflóra egyensúlyát.