Egyéb

Tudj meg többet a húgyhólyaggyulladásról - NEM CSAK lányoknak!

A húgyhólyaggyulladás (más néven húgyhólyaghurut vagy cisztitisz) zavaró és ijesztő lehet, főleg ha először találkozik vele valaki. Nyilván átélni a legrosszabb, de a partnerünk szenvedését látni sem jó érzés.

A húgyhólyaggyulladás gyakran vezet frusztrációhoz, feszültséghez, kínos beszélgetésekhez és bizonyos esetekben akár szakításhoz is.

Összeszedtünk néhány fontos dolgot a húgyhólyaggyulladásról, ami a fiúknak ugyanolyan fontos lehet,mint a lányoknak. Jó olvasgatást kívánunk!

 1. KÉRDÉS: MI AZ A HÚGYHÓLYAGGYULLADÁS?

A húgyhólyaggyulladás baktériumok által okozott fertőzés az alsó húgyutakban. A húgyutak a kiválasztó szervrendszer részei, feladatuk a vizelet elszállítása a veséből a testen kívülre. Az ártalmas baktériumok – különösen az E. coli – sokféle módon tud utat találni a húgyutakba és ha az immunrendszer nem képes ezeket megfékezni, akkor elszaporodnak és nagyon kellemetlen tüneteket okozhatnak.

 1. KÉRDÉS: MIÉRT KAPOM EL A HÚGYHÓLYAGGYULLADÁST?

Először egy kis statisztika: a felnőtt nők 50-60%-a életében legalább egyszer megtapasztalja a húgyhólyaggyulladást – ahogy a férfiak egy része is. Tehát először is ne ess kétségbe: ez egy igen gyakori probléma.

Az egyetlen ok, amiért a lányok a fiúknál sokkal gyakrabban kapják el a húgyhólyaggyulladást tisztán anatómiai. Mivel a férfiak húgycsöve jóval hosszabb, a baktériumoknak is sokkal hosszabb utat kell megtenniük ahhoz, hogy igazán ártani tudjanak és ezért ez sokkal ritkábban sikerül nekik.

Ráadásul az első fertőzést jó eséllyel követi újabb és újabb. Az ismétlődő húgyhólyaggyulladás (két fertőzés 6 hónap alatt vagy háromnál több fertőzés 12 hónap alatt) a nők 25%-át érinti. 

MIÉRT?

Az első fertőzés megkönnyíti a következő fertőzés bekövetkezését: a húgyúti traktus könnyebben irritálható és ezzel együtt jobb táptalajt jelent a baktériumoknak. Ennek semmi köze az általános egészséghez vagy higiéniához, a szervezetnek egyszerűen nehezebb felvenni a harcot a kórokozókkal.

 1. KÉRDÉS: MI OKOZZA A HÚGYHÓLYAGGYULLADÁST?

… VAGY HOGY A KÉRDÉST KICSIT KÖZLÍTSÜK A TE FEJEDBEN MOTOSZKÁLÓ KÉRDÉSHEZ: MI KÖZE A SZEXNEK A HÚGYHÓLYAGGYULLADÁSHOZ?

A fertőzést baktériumok okozzák. De valóban, a szex hozzájárulhat a baktériumok bejutásához a húgycsőbe. Ez magasan a legnagyobb kockázati tényező: az esetek közel 80% -a kapcsolódik a szexuális aktivitáshoz. Tehát bár a szexuális aktus NEM KÖZVETLEN OKA a húgyhólyaggyulladásnak, fontos szerepe lehet abban, hogy a baktériumok eljussanak oda, ahol ártani tudnak.

Logikus módon a gyakori szex megnöveli ennek az esélyét. Ezen kívül bizonyos spermicidek irritációt okozhatnak a húgycsőben, ami – mint korábban említettük – vonzóbb környezetet teremt a baktériumok számára.

 1. KÉRDÉS: A PARTNEREMTŐL KAPTAM EL A HÚGYHÓLYAGGYULLADÁST?

Nem! A húgyhólyaggyulladás nem fertőző betegség. De a partnerem hozzájárulhatott ahhoz, hogy most szenvedek tőle? Ez lehetséges. Azonban Te magad is hozzájárultál. De az igazi hibás a baktérium, ha valakit hibáztatni kell, akkor ő érdemli meg a legjobban. Ezt sose felejtsd el. 

Egyes nők hajlamosabbak arra, hogy húgyhólyaggyulladás alakuljon ki a szexuális aktus után. Ez különösen igaz intenzív szexuális élet esetén vagy ha valakinek új partnere van.

Ilyen helyzetekben a fertőzést akadályozhatja a megfelelő higiénia, ha vizet iszunk az aktus előtt és után, de meg lehet próbálkozni egy másfajta szexuális pozícióval is.

Gyakran nem mellékesek a körülmények sem. Ha éjszaka sokáig marad fent valaki, akkor eleve gyengébb az immunrendszere, az alkoholfogyasztás pedig nagymértékben hozzájárulhat a dehidratációhoz. Ha nem pisilünk, akkor sokkal nehezebb a baktériumokat eltávolítani.

 1. KÉRDÉS: FIÚK IS ELKAPHATJÁK A HÚGYHÓLYAGGYULLADÁST?

Előfordulhat, de fiatal felnőtt férfiak esetében ez nem túl gyakori.

A diagnosztizált húgyhólyaggyulladások 20% -ában érintettek a férfiak. A húgyhólyaggyulladás fiatal férfiaknál rendkívül ritka, 50 év felett viszont már sokkal gyakrabban fordul. 50 év feletti férfiaknál megnő a megnagyobbodott prosztata, a cukorbetegség, a vesekő és ezekkel szoros összefüggésben a húgyhólyaggyulladás kockázata. A megnagyobbodott prosztata a húgyutak szűkülését eredményezheti, ami megnehezíti a vizelet szabad áramlását. Ha a húgyhólyag nem ürül ki teljesen, a baktériumok támadásba lendülhetnek.

 1. KÉRDÉS: MIT TEGYEN EGY FIÚ HA A LÁNY HÚGYHÓLYAGGYULLADÁST KAPOTT?
 1. lépés: Tájékozódj. Ha ezt olvasod, már nagyon jó úton jársz. Ha még többet szeretnél tudni, kattints ide: https://fempharma.hu/tt-hugyholyaggyulladas/
 2. lépés: Légy megértő és merj beszélgetni a húgyhólyaggyulladásról. Ha valaki nem undorodik és nem pánikol, már az is nagy segítség lehet. Beszéljetek azokról a módszerekről, amelyekkel csökkenthető a fertőzés kockázata. Tedd egyértelművé, hogy mellette állsz és elhiszed, hogy fáj. Tényleg fáj. Mintha borotvapengéket pisilnél ki. Húsz percenként. Szóval tényleg.
 3. lépés: Állj le. Mármint a szexuális igényeid hangoztatásával. A barátnőd az egyik lehető legrosszabb helyen élt át fertőzést, ráadásul fennáll az újrafertőződés esélye is. Ne adj neki okot arra, hogy rosszul érezze magát, mert nem vágyik a szexre. Te sem vágynál.
 4. lépés: Ha szükséges, vidd el az orvoshoz, aki elküldheti vizeletvizsgálatra és az alapján eldönti, hogy van e szükség antibiotikumokra. Főzz neki egy jó vacsorát.
 5. lépés: Rendelj az interneten egy doboz Cranelle-t. A Cranelle egy természetes tőzegáfonya készítmény, amelyet kifejezetten a visszatérő húgyhólyaggyulladások kezelésére fejlesztettek ki. Minden Cranelle kapszula 36 mg proantocianidint (PAC) tartalmaz, amelynek hatásosságát klinikai vizsgálatok sokasága bizonyítja.
 1. KÉRDÉS: HOGYAN KERÜLHETEM EL A KÖVETKEZŐ HÚGYHÓLYAGGYULLADÁST?

Ez a lényeg! Az első fertőzést nagyobb eséllyel követi újabb és az újrafertőződés esélye csak tovább növekszik. A fertőzésnek pedig nem csak a gyakorisága hanem a súlyossága is növekedhet. Mikor már csak az antibiotikumok segítenek. Ezt pedig jobb elkerülni.

Amiről tehát beszélünk: a MEGELŐZÉS. A három legfontosabb dolog a megelőzéssel kapcsolatban:

Próbáljátok meghonosítani a következő szokásokat. Igyál sok (alkoholmentes) folyadékot. Mindig pisilj a szex után. Tartsátok tisztán a nemi szerveket. Az aktus előtt és után is. Már egy egyszerű öblítés is sokat ér.

Soha ne hibáztassátok egymást. Egyrészt rombolja a kapcsolatot, másrészt nem is fair. A húgyhólyaggyulladásról beszélni kell, de tiszta fejjel és megértően.

Kezdd el szedni a Cranelle-t. A kanadai tőzegáfonyában található proantocianidinek (PAC) hatékonyan gátolják az E. Coli baktérium megtapadását a húgycső falán. Napi egy kapszula mellékhatások nélküli védelmet nyújt a visszatérő húgyhólyaggyulladások ellen.

 

Forrás: https://www.mingohealth.com/blogs/blog/the-official-boyfriend-guide-to-urinary-tract-infections