Egyéb

A tőzegáfonya az Amerikai Urológia Egyesület ajánlásában

Az Amerikai Urológia Egyesület (American Urological Association – AUA) rendszeresen bocsát ki ajánlásokat az orvosok számára a húgyúti fertőzések kezelésével kapcsolatban. A 2019-es ajánlásban első ízben szerepelnek a tőzegáfonyát tartalmazó termékek, mint a visszatérő húgyúti fertőzésre ajánlható kezelési mód. Az ajánlás külön említést tesz a tőzegáfonya-készítmények proantocianidin (PAC) tartalmával kapcsolatban.
A jelentésben szerepel, hogy a folyamatosan erősödő antibiotikum-rezisztencia fontos tényező volt azoknak a klinikai vizsgálatoknak a megszaporodásában, amelyeket kifejezetten az alternatív kezelési módok hatékonyságának mérése érdekében indítottak. Bár a jelentés hangsúlyozza, hogy további klinikai vizsgálatok szükségesek a tőzegáfonya hatékonyságának még meggyőzőbb bizonyítására, az eddigi eredmények már elegendőek voltak ahhoz, hogy az ajánlásba bekerüljön a tőzegáfonya.
Az ajánlás teljes szövege (angol nyelven) itt tekinthető meg: https://www.auanet.org/guidelines/recurrent-uti A tőzegáfonyához kapcsolódó ajánlás a 22. oldalon található.