Egyéb

5 meglepő tény a menopauzáról

Bár a változókor gyakran a kellemetlen tünetekről és a nehézségekről szól, legalább azt nem mondhatja senki, hogy nincs benne semmi érdekes!

Sokak számára a menopauza önmagában is egy nagy rejtély. Ezen túlmenően azonban vannak olyan érdekes tények ezzel kapcsolatban, amiről kevesen tudnak. Ezek közül szedtünk össze ötöt ebben a bejegyzésben.

 

  1. Nem csak az emberek, a delfinek is átélik a menopauzát

Egészen pontosan a kardszárnyú delfinre és a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinre igaz a megállapítás Azt nem tudjuk, hogy ugyanazokat a tünetek élik át, mint az emberek (hogy néz ki egy hőhullám víz alatt?), de a tudósok nagy része egyetért a miértre kialakított elmélettel. A legújabb kutatások szerint, amikor az egy idősebb nőstény delfin egyidőben szül a lányával, az idősebb anya utódja 1,7-szer nagyobb valószínűséggel pusztul el (a fiatal állatok 43%-a nem éri meg az első évét). Így az idősebb delfinek számára ésszerűbb “nagymamának” lenni mint újabb utódokat világra hozni és erre a problémára a legjobb megoldás vélhetően a menopauza lett.

 

  1. A menopauza tüneteit évszázadokkal ezelőtt ópium és vadkender segítségével is próbálták enyhíteni

Az 1800-as évek előtt az orvosok a menopauzát gyógynövények segítségével próbálták kezelni és ezek között ott volt a kannabisz és az ópium is. Az idők egyértelműen megváltoztak ebben a tekintetben, jelenleg ezek egyike sem nem tekinthető orvosilag ajánlott megoldásnak a menopauza tüneteivel összefüggésben.

 

  1. Minél később kezd valaki menstruálni, annál hamarabb bekövetkezik a menopauza

Bár lehetetlen előre megjósolni, hogy mikor valakinél mikor fog kezdődni a változókor, egy – a menopauza kapcsán eddig végzett egyik legnagyobb – tanulmány megállapította, hogy minél később kezdődik valakinél a menstruáció (az átlaghoz képest), várhatóan annál korábban köszönt be a menopauza. Érdemes lehet észben tartani!

 

  1. Tudományos körökben sincs egyetértés az andropauza (a férfi menopauza) tekintetében

Átélhetik a férfiak is a menopauzát? Nos, ez nem egészen így van – bár egyes orvosok egyetértenek abban, hogy a férfiak egy része az androgén- és / vagy tesztoszteron hormonszintek csökkenésének hatására a menopauzához hasonló tüneteket tapasztalnak. Maga a kifejezés azonban megtévesztő. A menopauzával ellentétben, amelyet az ösztrogén jelentős csökkenése jellemez és minden nő esetében előfordul, a férfiakban a nemi hormonok csökkenése lassan következik be. Emiatt sok tudós és orvos úgy gondolja, hogy a férfiakban ezeket az úgynevezett menopauzás jellegű tüneteket (ingerlékenység, súlygyarapodás, alvási nehézségek, alacsony energiaszint stb.) sokkal inkább az öregedés, mint a hormonális változások okozzák.

 

  1. A szexuális úton terjedő betegségek egyre gyakoribbak az 50 évnél idősebbek körében

Noha a menopauza előtt és alatt gyakori a hüvelyszárazság és a libidó csökkenése, egyre több nő mutat fokozott érdeklődést a szex iránt a posztmenopauzális időszakban. Ma több egyedülálló nő és férfi van 50 év felett mint valaha és ezzel együtt ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik „az elmúlt öt évben három vagy több szexuális partnerrel rendelkeztek”. Mivel már nem áll fenn a terhesség lehetősége, az óvszerhasználat is erősen visszaszorul ebben a korcsoportban. Mivel azonban az életkor nem véd meg a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben, 2012 óta 25% -kal nőtt ezen fertőzések diagnosztizált száma a 65 év feletti korcsoportban. Egyre több célzott kampány indul a probléma kezelésére, kiemelve a biztonságos szex fontosságát!