KOMPLEX HÜVELY REGENERÁLÁS CINK ÉS PPAR DELTA AGONISTA KOMBINÁCIÓJÁVAL

Cégünk a GINOP-2.1.1-15 pályázati kiírás keretében támogatást nyert az alábbi projekt megvalósítására.

Kedvezményezett neve: FEMPHARMA Kft.
Projekt címe: Cink és PPAR delta agonista kombináció innovatív felhasználásának kutatása
Szerződött támogatás összege: 378 695 447 Ft.
Támogatás mértéke: 68,54%
Projekt tartalmának bemutatása:

A FEMPHARMA Kft. 2017-ben, debreceni telephelyén elindított egyedülálló kutatási projektje két év elteltével, 2019-ben márciusában lezárult. A projekt célja olyan gyógyászati termékek prototípusának kifejlesztése volt, amelyek teljesen új oldalról közelítik meg a menopauzális hüvelyi problémákat. Nem hagyományos, hormon tartalmú kezelésről van szó, hanem természetes hatóanyagú, de mégis hatékony módszerekről.
A nagyszabású kutatás során a résztvevők számos tudományterületet integráltak. A legmodernebb nőgyógyászati eszközök és berendezések, illetve molekuláris biológiai laboratóriumi vizsgálatok és módszerek alkalmazásával az alapkutatási ötletet és a termékek használhatóságát RNS és DNS szinten igazolták. A gyógyszertechnológiai ismeretek alkalmazása pedig a konkrét prototípusfejlesztési lépésekben volt hasznos. Ezen kívül az egész projektet megfelelő informatikai struktúra fogta át.
„Két év elteltével elmondhatjuk, hogy a projekt sikeresen zárult és a fejlesztések tudományos alapját képező szabadalmunktól sikerült eljutnunk a gyakorlatban jól használható prototípus termékek előállításáig.” – mondta Dr. Takács Péter, a kutatási projekt vezetője.
A fejlesztett prototípus termékek elsősorban a menopauza okozta tünetektől szenvedő nőknek jelentenek segítséget, tüneteik kezelésére, enyhítésére. Idősödő társadalomban élünk, az EU-ban 90-100 millió, 65 évnél idősebb ember él. Az idősödő nők több mint 30 százalékában alakul ki valamilyen tünet vagy megbetegedés, ami az ösztrogén hormon hiányának hatására lép fel, s a megváltozott öregedő hüvelyfalhoz köthető. A leggyakoribb panasz a hüvely atrophiája, de ennek kezelése idáig csak hormonális úton vagy műtéti beavatkozással volt lehetséges. Az ösztrogén kezelésnek azonban számos mellékhatása is lehet, amitől sokan tartanak, ezért a hormon-pótlás használata drasztikusan lecsökkent. Nyilvánvaló az igény arra, hogy hormonmentes, de hatékony kezelés álljon rendelkezésre.
A kutatás-fejlesztési projekt az alábbi eredményekkel zárult: négy termék prototípusának létrehozása valósult meg, továbbá a projektben folytatott klinikai kutatások eredményeképpen több nemzetközi szaklapban megjelenő cikk és egy PhD fokozat megszerzése is született.

Projekt tényleges befejezési dátuma: 2019.03.31
Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2016-00783